Новини

Vinexpo показа новите тенденции във винения свят

Бакхус 28 юни 2011, 18:09

Едно от най-престижните събития на световната винена индустрия, Vinexpo, приключи в края на миналата седмица в Бордо. Петдневният панаир, който се провежда на всеки две години ту във френския град, ту в Хонконг, тази година привлече над 48 хиляди посетители от цял свят. Те имаха възможност да се запознаят с продукцията на около 2 400 изложители, представящи 47 страни. Тази година сред тях бяха и нови за това събитие страни като Монголия, Уругвай и Казахстан.

Тазгодишното издание на изложението потвърди една от основните тенденции във винения свят за 2011 - засилващото се присъствие на Азия. Според генералния директор на Vinexpo Робер Бейнат докато броят на французите е останал солиден, но подобен на минали години, един на всеки трима чуждестранни посетители е бил азиатец. "Броят китайски посетители се е удвоил в сравнение с 2009 г. - очаквахме увеличение, но не толкова голямо", сподели председателят на Vinexpo Хавиер Езагире.

Освен представители на Китай и Индия, които се очертават като бъдещите големи пазари за вино, интерес към панаира са проявили и доста винени професионалисти или любители от Тайван, Виетнам, Малайзия и Сингапур.

На второ и трето място по брой чуждестранни посетители след Китай се наредиха Щатите и Великобритания. Според американски изложители на Vinexpo пък интересът към вина от САЩ е бил силен, особено от страна на френски вносители и сомелиери. "Вероятно покрай покачването на цените на вината от Бордо, тези от Калифорния започват да се превръщат във все по-интересна опция", смятат някои представители на винарни от долината Напа.

Основен приоритет за много изби обаче остава навлизането на американския пазар, който продължава да е най-мащабният в света по консумация на вино, коментира сп. Wine Spectator.

Ето и някои други тенденции, проявили се на Vinexpo:

- Франция остава водещият износител на вина по стойност - за 2010 г. износът й е достигнал 8 млрд. евро
- По обем на продажби обаче на първо място за миналата година е Италия
- САЩ е на първо място в света по консумация на вина
- Корковите тапи отново са на мода - по данни на най-големия им производител в света Amorim днес ги използват 70% от винарите

Следващото издание на Vinexpo е насрочено за 29-31 май 2013 г. в Хонконг.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK