С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Britagne - британският отговор на френското шампанско

Бакхус
05 Юли 2011, 12:38
Share Tweet Pin it Share

Докато британските вина стават все по-интересни (поне за някои винени експерти в Европа), производителите им явно стават все по-изобретателни. Такъв е случаят с базираната в Хемпшир винарна Coates & Seely, която неотдавна измисли термина Britagne за обозначаване на британско шампанско. "Името "английско пенливо вино" просто не е интересно - все едно да наричаш ягуара "бърза британска кола", заяви директорът на компанията пред сп. Decanter Кристиан Сийли. "А пък "британь", което се произнася по подобие на френската дума за шампанско, демонстрира индивидуалност".

Според авторите на понятието, употребата му трябва да е сходна с тази за автентичното френско шампанско. "Вината ще трябва да отговарят на определени критерии, за да могат да се наричат Britagne - например, да са произведени само от сортове за шампанско и да са преминали вторична ферментация в бутилката. И този метод ще можем да наричаме Méthode Britannique". Ще има и изискванията към качеството на вината, претендиращи да носят това име, но те няма да бъдат твърде строги, за да не влияят на отличителните им черти.

Миналата седмица Coates & Seely пусна на пазара първото Britagne - пенливо розе от 65% пино ноар и 35% пино мионие. Идеята е в бъдеще името да бъде регистрирано като име на категория вина.

Засега обаче реакциите на британските винопроизводители относно идеята остават противоречиви. Според някои е логично британските вина да търсят своята идентичност, според други обаче подобен общ термин по-скоро ще пречи на този процес. "Разбирам логиката зад името, но то подхожда за нови вина, не за утвърдени марки", коментира Боб Линдо, собственик на награждаваната винарна от Корнуол Camel Valley. "Bollinger, например, е на първо място Bollinger, и чак после шампанско. А и не бих разчитал, че хората от Шампан ще останат безучастни към подобно твърде сходно с тяхното име, независимо от произношението му".

Share Tweet Pin it Share
6 Коментара
  • Profile preview
    КМЕТ В СЯНКА
    05, 06, 18 Юли 2013, 05:06

    едва ли

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!

    !
  • Profile preview
    bobby_tsankov
    02, 05, 20 Юли 2011, 02:05

    Май някои на "големият остров" доста се е засегнал от славата и реномето на фрнските пенливи вина от регион 'Шампан". И както е типично за сънародниците на Сър Алекс Фъргюсън - най-вероятно му се е досвидяло и омръзнало да плаща солидна сума за продукт с доказано от векове качество, типично с британски наивитет решава да си произведе такъв... А моят отговор е лаконичен: Както се пееше в една велика българска песен "...А дали е така, кой ще ми каже...!?"
    Благодаря на редакторите за полезната информация!

    !
  • Profile preview
    karini
    18, 35, 17 Юли 2011, 18:35

    името е готино и сполучливо.
    Франсетата не покриват и 5% от славата която имат ...

    !
  • Profile preview
    masticka
    19, 38, 10 Юли 2011, 19:38

    "нетипично за Великобритания пораженство? "

    Нима великобритания не е страната издигнала в култ умереният упадък?

    !
  • Profile preview
    Albena Shkodrova
    12, 14, 07 Юли 2011, 12:14

    Ами да, ама това пък име е лъжливо едно такова, защото всеки би го объркал с френското Бретан, ако не се загледа внимателно. Англия се опитва да си продава пенливото вино на гърба на френската слава. Не издава ли този ход едно нетипично за Великобритания пораженство?

    !
  • Profile preview
    masticka
    21, 48, 05 Юли 2011, 21:48

    името продава ... много ясно

    !

Реклама »