Новини

Принтер... за шоколад

Бакхус 08 юли 2011, 15:12

"Твърде много шоколад" според мнозина е оксиморон - подобна, явно, е ситуацията и с неговите форми. Благодарение на британски учени неговите любители скоро ще могат да му се наслаждават... в принтиран вид. Става въпрос за 3D принтер, използващ течен шоколад вместо мастило, пише BBC. Подобни принтери за пластмаса и метал вече широко се използват в промишлеността, но това е първата му "хранителна" разновидност.

Според изобретателите му от Университета в Екзитър, принтерът използва утвърдената вече техника за 3D принтиране - започва с плоско изображение, което постепенно прави обемно чрез наслояване. "Самото изображение може да бъде всичко - дума, копие на любима играчка, дори лице", коментира ръководителят на проекта, др. Лян Хао.

В скоро бъдеще шоколадовият принтер може да се появи и по магазините - интерес към прототипа му вече са проявили няколко компании.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK