Новини

Еl Bulli поднесе последната си вечеря

Бакхус 01 август 2011, 19:54
Екипът на ресторанта, получил името си от френските булдози на първите му собственици

Този уикенд легендарният испански ресторант El Bulli сервира последната си вечеря. На събитието, подобаващо, присъстваха четирима от най-прочутите готвачи в света - всичките те в една или друга степен ученици на домакина на вечерта, Феран Адриа. Това бяха каталунецът Жоан Рока (от ресторанта El Celler de Can Roca), баскът Андони Луис Адурис (собственик на Mugaritz в Сан Себастиан), датчанинът Рене Реджепи (чийто ресторант Noma беше обявен за най-добър в света) и италианецът Масимо Ботура (собственик на Osteria Francescana).

От днес нататък ресторантът затваря врати за широката публика и ще ги отвори чак през 2014 г., но вече като гастрономическа лаборатория.

Зародил се като крайбрежно капанче край каталунското градче Росас през 1960-те, El Bulli под ръководството на Адриа през последните десетилетия успя да достигне световна слава, каквато малцина ресторанти са познавали. Ресторантът е носител както на три звезди Мишлен, така и на титлата "Най-добър ресторант в света" в ежегодната класация на San Pellegrino, при това няколко пъти подред.

Не на последно място през последните години El Bulli предизвикваше и почти паломнически трепет у гурмани по цял свят, въпреки своето нелеко за намиране местоположение, ограничено работно време (обикновено не повече от половин година), изключително трудно резервиране на места (списъците със кандидат-клиенти са за години напред) и сериозната цена на самата храна (дегустационните менюта надхвърлят 300 евро).

Сред заслугите на самия Адриа, освен прочуването на молекулярната кухня, според някои е и прочуването на Испания като новия гастрономически център на света.

За самия готвач обаче славата явно е имала и обратна страна. "El Bulli се превърна в чудовище, което трябваше да бъде опитомено и преобразено", заяви той пред репортери на специална пресконференция по случай затварянето на ресторанта, пише Ройтерс. Според някои Адриа вече е надраснал ресторанта като формат - самият той неведнъж е коментирал, че необходимостта да сервира храна на клиенти всеки ден го разсейва от по-важните за него кулинарни експерименти и иновации. Други обаче спекулират, че по-скоро става въпрос за финанси - въпреки славата и несекващия интерес, El Bulli напоследък е бил на загуба.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK