Новини

Кинокулинария

Бакхус 08 август 2011, 16:07

Вдъхновен от кулинарната секция на Берлинския кинофестивал, фестивалът в Сан Себастиан, Испания, пуска собствена гастрономична програма, пише онлайн-изданието Eater International. Програмата е под надслов Culinary Zinema: Cine y Gastronomía (използването на "z" вместо "с" е баски маниер на произнасяне на думата за кино). В хода на предстоящия фестивал, който ще се проведе между 16 и 24 септември, ще бъдат представени осем кулинарни филма, от които един е късометражен. Сред тях са El Bulli: Cooking in Progress, последният (до момента) документален филм за ресторанта на Феран Адриа; Jiro Dreams of Sushi, разказващ за награденото с три звезди Мишлен миниатюрно ресторантче на 85-годишния шокунин на суши Джиро Оно; и Noma - at Boiling Point, посветен на датчанина Рене Реджепи, чийто ресторант е обявен за номер едно в света от San Pellegrino вече втора поредна година.

Освен тях, на фестивала за пръв път ще бъде прожектиран и филм за световноизвестния ресторант от Сан Себастиан Mugaritz. Лентата, озаглавена Mugaritz BSO, е описвана като "гастрономично-музикален съвместен проект" на готвача Андони Адуриз и музиканта Фелипе Угарте. Идеята и на двамата е да се опитат да превърнат едно меню в музикално изживяване.

Всяка една прожекциите на кулинарните филми ще бъде съпроводена от тематична вечеря.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK