С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Четирима ще се борят за титлата "сомелиер №1 на България"

Бакхус
10 Август 2011, 14:53
Share Tweet Pin it Share

  • снимка: БАС



На 27 септември в София ще стане ясно името на тазгодишния сомелиер номер едно на България. Тогава ще се проведе финалът на Националния конкурс за най-добър сомелиер, който се организира за шести пореден път от Българската асоциация на сомелиерите (БАС).

В края на юли в софийския хотел "Жасмин" се проведе първият етап от състезанието, в който взеха участие общо 15 сомелиера. Те работят в различни по категория заведения - от по-непринудените Pure kitchen dinner bar и Adi's Cook & Book до по-изисканите ресторант "Крим" и новоотрития The Residence Club. Участниците трябваше да демонстрират уменията си в хода на серия от задачи, включващи теоретичен тест, сляпа дегустация на вина и разпознаване на спиртни напитки, съчетаване на вино и храна и декантиране на отлежали вина.

Представянето им се оцянаваше от 9-членно жури под ръководството на Мария Йорданова, настоящия председател на БАС. В него участваха и редица сомелиери, енолози и специалисти от ресторантьорския бизнес.

Полуфиналите приключиха с излъчването на четирима финалисти, които ще се борят за титлата "най-добър сомелиер на България" на 27 септември. Финалът ще се състои в столичния хотел "Шератон" и ще включва задачи като декантиране на червено вино, сревиране на шампанско, дегустиране, охарактеризиране и съчетаване на вина с храна, сервиране на пури и коригиране на грешки във винена листа. Журито този път ще бъде допълнено и от чуждестранни специалисти.

  • снимка: БАС

Share Tweet Pin it Share

Реклама »