Новини

"Лабораторията на италианския вкус" в София

Бакхус 09 ноември 2011, 20:14

Тазгодишното издание на изложението Interfood & Drink (9-12 ноември, Интер Експо Център) за пръв път ще бъде придружено от своеобразна "Лаборатория за италиански вкус". Това е надсловът, под който над 30 италиански компании ще покажат типични продукти и вина от най-известните области на Италия. Инициативата е по случай 150-годишнината от обединението на средиземноморската страна. Много от продуктите ще бъдат показани за пръв път в България.

"Лабораторията на италианския вкус" има за цел не просто да представи традиционни продукти, а да даде възможност за по-пълноценното им опознаване, чрез представяне на техния географски, социален и културен контекст. Затова инициативата е съпровождана от редица тематични събития, повечето от които ще бъдат отворени за широката публика.

В зала 4/В9, на специално оборудвано пространство с професионална кухня, различни готвачи и експерти ще разказват за италианските региони чрез техния вкус. Така например, на 10 ноември от 13 ч ще се проведе демонтрация на традиционни сицилиански сладкиши с извара - прочутите каноли, касата и бадемови сладки. По-късно, от 15.30 ч ще има специализирана дегустация на традиционни италиански зехтини, а професионален италиански готвач ще демонстрира използването на зехтин в ястия, посочвайки местни продукти, с които той най-добре се съчетава. В петък, на 11 ноември, от 14.30 ч ще се проведе лекция за средиземноморската диета и причините, превърнали я в част от световното наследство на ЮНЕСКО през 2010. От 16 ч ще има комбинирана дегустация на типични продукти и вина от областите Пулия и Базиликата, както и от различни български региони.

"Седмица на Средиземноморската диета" (15-23 ноември)

Между 15 и 23 ноември италианските ресторанти в България, сертифицирани с марка за качество "Марка на италианското гостоприемство" (Ospitalita Italiana), ще вземат участие в "Седмица на Средиземноморската диета" чрез специални дегустационни менюта. Марката за качество е инициатива на Италианската търговска камара и съгласно сайта й www.10q.it, в България с такова отличие разполагат ресторантите La Capannina (пл. "Народно събрание" 9), Piccola Casa (бул. "Цар Борис ІІІ" 4), La Trattoria da Vincenzo (ул. "Екзарх Йосиф" 44), Colline Toscane (бул. "Джеймс Баучер" 100), бившият Da Papa и настоящ The Papa at City (ул. "Методи Попов" 24А), Крим (ул. "Славянска" 17) и Панорама (Кемпински хотел Зографски).

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK