Новини

Добрата стара Англия се връща към доброто старо филтър кафе

Бакхус 13 ноември 2013, 17:19

След Старбъксовизацията и след кафето, минало през храносмилателния тракт на цибетка, Великобритания - страната, измислила ритуала на чая в пет - се връща с охота към филтър машината.

Детронирано от италианските еспресо машини през 90-те, днес филтър кафето преживява неочакван ренесанс.

По принцип в него няма нищо сбъркано - то е на особена почит в Германия и Скандинавските държави. Само дето навява неприятни асоциации за кафе пауза по време на уморителна конференция.

Вероятно британците са се уморили от обилния чар на лате, макиато, капучино и другите разновидности, разпространени на острова от глобалния поход на Старбъкс. Сега експертите настояват, че в умело направеното филтър кафе има чар, който не е за подценяване.

Редица блогъри изразяват умора от кафе-фетишизма, който превръща пиенето на кафе в луксозен ритуал. След кафето, "произведено" от цибетка, или от стомаха на индийски слон, дойде модата на Ironman Geisha - най-скъпото кафе в Австралия. Тази година то достигна дяволската цена от 666 долара за килограм. Това вероятно се държи на факта, че ароматът му съдържа "нотки от сладка мандарина, портокал, ананасов цвят, жасмин, млечен шоколад и рози".

Понякога просто имаме нужда да изпием едно кафе и да продължим, явно до този извод са стигнали на Острова.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK