Новини

Проекто правителството на Германия ще иска по-строги мерки за ГМО

Бакхус 26 ноември 2013, 12:25

Имаме основания да стискаме палци в Германия да се сформира ново коалиционно правителство. Ако това стане, бъдещият немски кабинет ще поиска по-строги регулации в ЕС за етикетите на месото от животни, хранени с генетично модифицирани организми, съобщи Reuters, позовавайки се на проектодокумент.

Консерваторите на канцлера Ангела Меркел и Социалдемократическата партия (ГСДП) навлизат в решаваща седмица на коалиционни преговори, когато ще се договарят най-деликатните и спорни политики.

"Коалицията ще поиска етикетиране на европейско ниво за продукти от животни, които са били хранени с генетично модифицирани растения", пише в чернова на коалиционната земеделска политика, до която агенция Reuters има достъп. Такава политика трябва да бъде одобрена от ЕС в продължителен процес, посочва агенцията. Ако се въведат такива правила, етикетите биха имали значително влияние върху животновъдството, тъй като много потребители в ЕС няма да са склонни да купуват месо от животни, хранени с ГМО.

Сега повечето соеви фуражи, внесени предимно от САЩ или от Южна Америка, съдържат ГМО за разлика от други зърнени култури, отглеждани в мести ферми. Соевите фуражи се ценят и се използват масово заради високото си съдържание на протеини.

Нова широка коалиция ще провежда политика на нулева толерантност към неодобрените ГМО в хранителните продукти, пише в проектодокумента.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK