Новини

Тенденции сред храните и напитките за 2014

Бакхус 26 ноември 2013, 15:07

Международните консултанти по ресторантьорство, храна и напитки Baum + Whiteman са изготвили списък на тенденциите в бранша за 2014.

1. Ресторанти в големите търговски центрове
Ще виждаме все повече ресторанти в търговските молове и универсалните магазини. Тенденцията е толкова силна, че ресторанти ще се отварят в хотелите, летищата и дори в музеите.

2. Пилешкото е новото черно
Скъпите ресторанти се заинтересуваха от него и му отдават същото внимание каквото на добре узрелия телешки стек. Приготвено Sous Vide (във вакум) и сервирано с фоа гра, черни смокини или пъдпъдъчи яйца - все по-често ще го срещате в изисканите менюта.

3. Довиждане на маслото
Хлябът с топяща се бучка масло отгоре е демоде. Според Baum + Whiteman ще ставаме свидетели на все по-екстравагантни дипове, съпровождащи изпечения на място хляб: мостарда от черен чесън, мармалад от домати, дип от пушен патлаждан, масло от цвекло, от печен чесън и от салса.

4. Зеленото ще стане мейнстрийм
Бизнесът със здравословното и зеленото вече не е ниша, а се превръща в мейнстрийм. Щем не щем, ще виждам все повече веги, еко-френдли, без-глутенови менюта. Всичко това благодарение на напиращите вегани, вегетарианците, любители на палео диетата, покрай нарастващия брой диабетици, както и заради няколко суетни шефове-звезди, вманиачени по зеленчука.

5. Нова азиатска вълна
Суши и сашими отдавна са прочетен вестник. Чакат се нови вкусове и влияния от Тайланд, Япония, Виетнам и Китай.

6. Кухнята на Близкия Изток
Нови ястия и продукти от Турция, Израел, Мароко, Ирак, Иран. Емигрантите от държави като Сирия и Египет носят своята култура и кухня.

7. Възход за чая, сайдера и други нискоалкохолни напитки
Все повече шефове използват чай в рецептите си, консумацията му по заведенията също се е увеличила. Baum + Whiteman предричат добра година за сайдера и нискоалкохолните напитки, подходящи за загрижените за здравето си потребители.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK