Новини

Къде отиде доброто старо домашно готвене?

Бакхус 17 декември 2013, 15:49

На страниците на "Гардиън" Женевиев Фокс се възмущава от модата домашно приготвените ястия да заприличват на арт инсталации или изделия на професионални готвачи със звезди Мишлен.

"Вече не може просто да поканиш гости, да сложиш голяма купа на масата и всеки да си сипва. Трябва да оформиш артистично всяка порция, използвайки по възможност песто от свежи билки, оцетна редукция, желирани топчета винегрет и ядливи цветя. Времето за приготвяне на тези разточителни произведения отнема между 3 и 4 часа. Вече не е достатъчно да купиш достатъчно хляб и да размачкаш малко масло с билки в паничка. Необходимо е да изпечеш хлебни рулца и да поднесеш на всеки топче опушено масло в пръстен от желирано шери. Готвенето се е превърнало в нарцистичен акт на самоизтъкване!" - заявява авторката възмутено.

Сред тънкостите на реденето на чинията сериозно място заема разполагането във вертикал. Фокс цитира популярен британски блог: "Добре е да има известна височина, но не прекалявайте, в противен случай гостите ви няма да знаят как са подходят към порцията си. Ако имате купчина намачкани картофи, нека тя заеме средната височина, докато свинският котлет се опира и извисява върху нея, а основата е съставена от редичка зелен фасул, заемащ хоризонтала."

Основните заподозрени за налагането на новата тенденция естествено са кулинарните блогове и сайтове, превръщащи домашното готвене в дисциплина със степен на сложност, близка до кибернетиката.

Друга, недотам явна причина, е модерният интериорен дизайн, който оставя кухнята открита и видима отвсякъде като сцена, а островът, на който се готви, в ролята на пиедестал. При подобна организация на пространството, сигурно ще ви се прииска да сътворите поне един кулинарен еквивалент на картина на Пит Мондриан, язвително отбелязва Фокс.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK