Новини

Възход и падение на плодовия сок

Бакхус 27 януари 2014, 16:57

Доскоро плодовите сокове минаваха за алтернатива на газираните напитки. Скоро обаче ще се простят с претенциите си да минават за полезни и здравословни. "Гардиън" цитира различни авторитети, както и пример за училище в Лондон, в което е забранено внасянето на сокчета в клас. Вместо това, учениците могат да пият вода.

"Плодовият сок далеч не е същото като плод. В него се съдържа толкова захар колкото и в газираните напитки - заяви и Сюзан Джеб, правителствен съветник и председател на група, изследващата затлъстяването към Медицинския център на Университета Кеймбридж. Тя добавя, че правителството най-вероятно ще промени становището си, според което чаша сок от 250 мл. заменя един от препоръчителните пет приема на плод или зеленчук дневно.

Освен това сокът се абсорбира изключително бързо от организма, така че когато достигне стомаха ви, вече е все едно дали сте пили сок или Кока-кола. Най-добре е да замените сока с пресен плод, а ако ще го пиете - поне го разредете."

Оттатък Атлантика, американските учени също бият тревога: "Плодовите сокове и смутита са новата опасност" - казва Бари Попкин, профеор по хранене към Университета на Северна Каролина и обръща внимание на изследване на връзката между прекомерния прием на сок и повишения риск от развиване на диабет от тип 2.

"Индустрията дълго се радва на здравословния имидж на соковете - казва и Джоана Блайтман, автор на книгата What to Eat. - Те винаги раздуват здравословните ползи на съмнителни продукти, които не го заслужават. Това е обичайна практика в хранителния бизнес."

Примирително звучи Азмина Говинджи, говорител на британската диетична асоциация. Според нея вместо да демонизираме сокчетата, е по-добре да приемем, че всичко е въпрос на мярка. "150 мл. сок е приемлива порция, стига да се приема с храненето, за да не причинява рязко повишаване на кръвната захар. Проблемът идва, когато наистина ги смяташ за полезни и изпиваш половин кутия или ги даваш на децата, вместо газирани напитки."

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK