Диаболизиран ли е маргаринът?
Трансмазнините се оформиха като една от най-чувствителните теми за обществото, наред с тази за аспартама.
За основен източник на трансмазнини се сочи маргаринът - по-евтин заместител на маслото, който се влага в най-разнообразни продукти
Преди няколко дни информирахме, че българските диетолози настояват за забрана на маргарина.
Същевременно д-р Светослав Ханджиев, председател на Българската асоциация за изследване на затлъстяването и заболяванията, уточни че някои от фирмите произвеждат маргарин с по-малко трансмазнини.
Фирмата Unilever, един от най-големите производители и дистрибутори на маргарин, разпространи обръщение до медиите, в което уточнява, че: "маргарините, произвеждани от компанията Unilever, са висококачествени маргарини от ново поколение, които не съдържат хидрогенирани мазнини, което практически означава, че са без транс мазнини.
Нашите маргарини (продукти с марките "Калиакра", "Rama" и "Becel") съдържат комбинация от естествени растителни масла с малко количество не-хидрогенирани растителни мазнини и вода. Наличието на естествени растителни масла прави нашите маргарини важен източник на есенциални мазнини – Омега 3 и 6.", се казва още в текста.
От фирмата поясняват, че още през 1994 г. Unilever започват да премахват от продуктите си транс мазнините, получени в резултат на частично хидрогенизиране на растителни масла.