Новини

Да се облагат ли с данък пустеещите земи у нас?

Бакхус 02 април 2014, 12:08

Да се въведе данък върху пустеещите земи - това предложиха част от големите земеделски асоциации по време на обществена дискусия за обработваемата земя у нас, предава "Дарик".

Идеята на асоциациите е да се стимулират собствениците на земеделска земя в случаите, когато не я обработват, да я отдават под наем на кооперациите или на по-големите местни фирми, за да не се похабява плодородната земя. Експертите, които ще пишат правилата, имат за задача да определят размера на данъка. Трябва да се дефинира и разликата между пустеещи и непотърсени от наследниците земи, както и бъдещето на забравените парцели.

"Една такава мярка ще накара собствениците на тези земи да се замислят и да поемат необходимата отговорност - или ще потърсят някого, който да ги обработва под наем или под аренда, или просто ще обявят тези земи за продажба и те ще бъдат купени от хора, които ще имат друго отношение към тях", каза председателят на Асоциацията на земеделските производители в България Венцислав Върбанов.

Идеята за данъка върху пустеещите земи срещна подкрепата и на земеделския министър проф. Димитър Греков.

Според председателя на Института за агростратегии и иновации Светлана Боянова има други методи за стимулиране на собствениците. Според нея облагането на пустеещите земи е крайна мярка и засега ще бъде неприложима. След срещата на браншовите организации и земеделския министър стана ясно, че проблемите с разпокъсаната собственост на земеделските земи у нас може да бъдат решени със закон за комасацията. Работна група ще се заеме със закона, като първото й заседание ще бъде до края на май. През последните двадесет години имаше няколко опита за написването на такъв нормативен акт, но никой от проектите не стигна до Народното събрание.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK