Новини

Пръскане на лозя разболя половин клас деца в Бордо

Бакхус 15 май 2014, 11:11

Учител и 24 деца на възраст от 8 до 10 години в Бордо са се разболяли след пръскане срещу фунгициди в близките лозя.

Децата от Вилньов, малко селце близо до Бург в Бордо, били откарани в местната болница с оплаквания от парене в очите и пресъхнало гърло, учителят им се оплакал от силно главоболие, пише местният вестник Sud-Ouest, цитиран от Франс Прес.

На сутринта на инцидента лозята, намиращи се в съседство, били пръскани с химикали и вероятно това е причината за поява на симптомите.

Неправителствената организация Générations Futures, която се противопоставя на използването на химикали в отглеждането на лозя, критикува сериозно местните власти. Според активистите е крайно време да се вземат меки срещу употребата на химикали в близост до населени места.

Миналата година френски съд осъди винена компания, след като една от работничките бе хоспитализирана заради натравяне с пестициди. Тогава за първи път винопроизводител бе осъден за това, че не е взел мерки да опази работниците си от вредното въздействие на пестицидите.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK