Новини

"Преди 10" стана "Ресторант на годината 2013 Бакхус Acqua Panna & S.Pellegrino"

Весела Николаева 29 май 2014, 11:13
Десислав Звънчаров от "Преди 10" обеща занапред да вложи още повече усилия, за да отговори на високите очаквания, които клиентите ще имат към ресторанта след наградата   Наградата на собственика на "Преди 10" - Десислав Звънчаров, връчи Лука Антонели, мениждър "Бизнес Развитие" за Югоизточна Европа в компанията San Pellegrino. Мери Хилал от "Леопард Трейдинг", вносител на узо Адоло, връчи наградата за "Дебют" на Карин Станишева от L'Instant. Евгений Димов от ресторант DiWine бе изборът за "Млад готвач". Наградиха го Делиана Монева, директор на Кулинарна академия HRC и Соня Щърбева, бранд мениджър на Acqua Panna и . Pellegrino в "Авенди", официален дистрибутор на марките за България. Цветелина Николова, изпълнителен директор на винарска изба "Катаржина Естейт" награди бистро Sage за "Най-вкусно място" Сомелиерът Любомир Стоянов, управител на Diwine, прие наградата на ресторанта за "Най-добра селекция на напитките" от Елена Илиева, бранд мениджър на Chivas Regal от "Перно Рикар България".

След като в миналогодишното издание на "Ресторант на годината Бакхус Acqua Panna & S.Pellegrino" "Преди 10" спечели наградата за дебют, тази година столичният ресторант успя да спечели небцето на журито и така се пребори и за голямата награда, изпреварвайки Cinecitta, Este, Diwine и Rose в Бургас. Нещо повече: ресторантът спечели още едно особено ценно отличие - вота на читателите на "Бакхус", които също го посочиха за свой избор в категорията "Ресторант на читателите".

"Преди 10" заслужи наградите си, показвайки в последната година постоянство и надграждане на добрите практики. Това е един от малкото ресторанти в България които предлагат т.нар. heritage кухня. Зад нея стои идеята да се опази традицията и да се възродят стари, древни рецепти – в случая от района на Балканите и донякъде на Близкия изток. Разбира се, без да се лишаваме от някои удобства на модерния глобален свят и съвременните техники. В комбинация с перфектно подбраната за менюто винена листа, внимателното обслужване и чаровната обстановка, резултатът може да се опише с три думи: вкусно и запомнящо се изживяване.
Наградата на собственика на "Преди 10" - Десислав Звънчаров, връчи Лука Антонели, мениджър "Бизнес Развитие" за Югоизточна Европа в компанията San Pellegrino.

Победителите във всички категории бяха обявени на церемония в сряда вечерта. Категориите са общо шест, в три от които, включително и голямата награда, бяха номинирани по пет места. Това, както отбелязаха организаторите, е много добър показател, че броят на добрите ресторанти в България расте.

Наградата за "Дебют" отиде при френския вкус на L'Instant, който пребори конкуренцията на софийския Rose и Talents.

"Вкусно място" е Sage, изпреварил Atelier и Lavanda.

Най-добрият хотелски ресторант според журито е варненския Red Canape, който получи повече точки от пловдивския "Хеброс" и Shades of Red.

Победителят в тази категория беше номиниран и за "Най-добра селекция на напитките", но там го изпревари от друга варненска звезда - Diwine, който взе приза. И в тази категория номинирани бяха Shades of Red, "Хеброс" и бургаският Rose.

При авторската кухня изборът на "Бакхус" падна върху Este, който пребори "Московска 15", Chef's, Diwine и Talents.

Наградата за млад готвач, връчвана съвместно с Acqua Panna и S. Pellegrino и кулинарната академия HRC, отиде при Евгений Димов от Diwine. Гостите на събитието можеха да опитат приготвените от него вкусотии, както и тези на другите двама номинирани млади готвачи - Георги Георгиев от Hamachi и Александър Цеков от "Кемпински" в специалната гурме зона, а също така да се насладят и на интересните предложения от Red Devil Catering.

За доброто настроение на гостите се погрижиха партньорите ни Acqua Panna и San Pellegrino, уиски Chivas, коняците Hennesy, узо "Адобо" и Veuve Clicquot, представяни в България от компанията "Авенди", както и винарска изба "Катаржина". Събитието се случи с подкрепата още и на "Сузуки", "Филип Морис", МЕТРО , "Томеко", "Храна от класа", "Уеб Технолоджи".
Партньори на "Ресторант на годината" бяха още кулинарна академия HRC и фондация "София Диша", която предостави възможността събитието да се проведе в рамките на "Зона Култура Фест" 2014.

В историята на добрата ресторантска кухня съществува версията за Френската революция, която завинаги е променила разбирането за качествено хапване навън. Преди нея да ядеш навън означавало, че или нямаш време и възможности да го правиш вкъщи, или просто си на път и нямаш избор. Тогавашните велики шеф-готвачи били ангажирани в домакинствата на аристокрацията да създават специалитети само за отбран вътрешен кръг. Революцията обаче помела заключените за обикновените хора врати и така много готвачи трябвало да се справят сами – отваряйки малки ресторанти. По-късно, с напредъка на друга революция – Индустриалната, и с увеличаването на пътуванията ставало все по-наложително да се появят места за хранене извън дома…

И така до наши дни, когато да намериш любимото си място понякога означава дълго време търсене и разочарования, а понякога късметът ти проработва бързо и попадаш там, откъдето не искаш да тръгнеш, докато не си опитал всичко. Номинираните във всички категории "Ресторант на годината" могат да се впишат в личната ви карта на места за вкусно хапване. Не ги пропускайте.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK