Новини

Кой дегустира

Бакхус 30 май 2014, 12:44

За мнозина може и да звучи като сбъдната мечта, но кулинарната критика никак не е лесно занимание. За да можеш да оцениш едно ястие, готвач, техника, обслужване, винена листа или обстановка в дадено заведение изисква изключително внимание, а също така много опит и знания.
За да се случи конкурсът "Ресторант на годината 2013 Бакхус, Aqua Panna & S.Pellegrino" нашият екип от дегустатори посети десетки ресторанти в страната в продължение на няколко месеца. Представителите на журито, бяха водени от обективни професионални критерии, но също и от своя личен усет, формиран именно от знанията и опита им.
Ето кои бяха те.

Тина Пенева
Председател и координатор на дегустационния панел

Тина Пенева, председател и координатор на дегустационния панел

Артистичен, топъл и весел човек, тя е потърсила професионализъм в зоната на удоволствията по свой начин – защитила е дисертация с тема антропология на храната.
Прекарала е години в Университета в Киото в проучване на японското говеждо месо wagyu и на механизмите, които са го превърнали в най-скъпото месо на планетата. Има специален интерес към хранителните навици и т.нар. национални кухни на различните култури по света. Работи като пазарен анализатор и консултант в областта на хранително-вкусовата индустрия и земеделието. "Като резултат от навлизането ми в дълбоките води на промишлено произвежданата храна все повече оценявам всяка възможност да опитвам истински и автентични храни. Кухнята е любимото ми място вкъщи и вярвам, че най-вкусната храна е комбинация от умело съчетани качествени продукти, приготвени с желание и любов."

Ани Коджаиванова

Ани Коджаиванова

Отговорен редактор на "Новините" във вестник "Капитал Daily" и редактор на сайта bacchus.bg. Запален винтусиаст, почитател на хубавата храна и кулинарните пътувания. Вярва, че незабравимите ястия се създават не просто с талант, но и с интелигентност. Че дилемата бяло или червено не е нищо повече от грешно (само)зададен въпрос. И че ако ще е розе, по-добре да е с мехурчета.

Ани Миланова-Линдзи

Ани Миланова - Линдзи

Журналист и хедонист. Издирва с фенер рецептата за най-доброто мартини и най-добрия подход към далечна дестинация за почивните дни. От 13+ години в екипа на "Дневник", а съвсем скоро – във фондация "Помощ за благотворителността в България". Мечтае, като порасне, да стане професионален кулинарен пътешественик.

Василена Мирчева

Василена Мирчева

Василена Мирчева е журналист, езиковед и литератор с нежно и последователно любопитно отношение към храната и нейните метаморфози в различни краища на света. Завършила е славянска филология, работила е за различни издателства, сред които "Жанет 45". Била е редактор в списание "Лик", а също и музикален журналист. С кулинарията се събира професионално с работата си в телевизия "Феста", а през последните година и половина – и в списание "Бакхус".

Димитър Шопов

Димитър Шопов

Димитър Шопов е кулинарен ентусиаст с голяма практика в яденето, събирането на рецепти, експериментирането с тях и търсенето на верния, автентичен вкус в традиционната испанска и каталунска кухня. Освен в готвенето има професионален опит в медиите, преподаването, маркетинга, а напоследък можете да го срещнете и на уроците му по каталунска кухня в кулинарно училище Amuse Bouche. В своите курсове той залага на непознатото богатство на т.нар. comida casera – понятие, което е много повече от буквалния му превод на "домашно приготвена храна". Това е кулинарната мъдрост, която продобиваш от часовете, прекарани "на крак пред котлона", докато опитваш една или друга рецепта, един или друг продукт.

Екатерина Терзиева

Екатерина Терзиева

Екатерина Терзиева е основател и управляващ редактор на електронната медия Agronovinite.com, в която категорията "Храна" е един от най-силните магнити за читателите. Дългогодишната й практика на журналист я сблъсква с всякакви ястия и хранителни практики - от бързо хранене на крак между две събития до изискана и елегантна гурме кухня. Пристрастна към здравословното хранене, тя винаги оценява по достойнство блюдата, създадени с любов и въображение, които имат какво да си кажат с небцето.

Eмил Янков

Емил Янков

Комерсиалната дейност на Емил Янков е в областта на здравеопазването и грижата за възрастни хора. Некомерсиалната, която той упражнява в свободното си време, е "кулинарен пътешественик". Обича да обикаля и опознава нови култури и хора, да опитва храната им. Не сънува "Мишлен" звезди и деветстепенни менюта, а сандвича със стек и чимичури от пазара в Буенос Айрес. От дете приготвя сам храната си и когато готви, обича да експериментира.

Ина Дабижева

Ина Дабижева

Фотограф и икономист по образование, тя пътува много. Това я е отвеждало до голям брой кулинарни събития и дегустации на неочаквани продукти по непознати места из целия свят.

Сибел Реджеб

Сибел Реджеб

Сибел Реджеб води кулинарния блог www.sibelcooks.com, в който споделя лични рецепти, кулинарни преживявания с приятели и свои наблюдения върху сервираната от авиокомпаниите храна. Увлечението й по готвенето идва преди няколко години, откакто получава кухнята, "която ми дава свобода за творчество". Сибел Реджеб беше първият аматьор готвач на списание "Бакхус" в нашата поредица "12 вечери на любители готвачи". На събитието ни тя представи меню от османската кухня.

Силвия Буюклиева

Силвия Буюклиева

Магистър по изкуствознание с вкус към живота и удоволствията. Обича да пътува, да изследва нови места, да общува с хората, да попива културата им, да яде храната им, да пие виното им. "Покрай хобитата ми да се гмуркам и да карам ски съм била в ресторант на дъното на Индийския океан и високо в италианските Доломити, където се стига само с хеликоптер. Любим град ми е Рим, с неговия dolce vita, който за мен означава разходка из артистичния Трастевере и протяжен неделен обяд в уютно ресторантче с бутилка тосканско вино и спагети alle vongole."

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK