Новини

Стартира третото издание на Балканския винен конкурс и фестивал

Бакхус 05 юни 2014, 11:03
Галина Нифору, директор на BIWC Каролайн Гилби MW, член на журито Константинос Лазарикис MW, председател на BIWC

Днес официално стартира конкурсната част на Балканския винен конкурс и фестивал, който ще продължи до 8 юни. В тазгодишното издание на форума участват производители от държави на територията на Балканския полуостров, Централна и Източна Европа и Черноморският регион.
Международното жури на конкурса, водено от председателя на BIWC Константинос Лазаракис MW ще оцени близо 400 вина от 90 изби от 10 държави в региона в пет различни категории: бяло сухо, червено сухо, искрящо, розе и десертно вино.

Конкурсната част ще протече при затворени врати на 5 и 6 юни в Suite Hotel Sofia, а фестивалната част, отворена за публиката, ще се проведе на 7 и 8 юни в градината на Гранд Хотел София. В него ще вземат участие близо 50 изби от Балканския регион. 

Само за три години основаният и воден от Галина Нифору Балкански винен форум успя да се превърне в най-големият подобен форум за региона и продължава кампанията за брандиране на Балканите. Организаторите му вярват, че за успеха на региона, който би бил петият най-голям производител в света, ако е единен, е нужно е да се обединят усилията на цялата винена общност за маркетиране на балканските вина с единен бранд – балканско вино. Така че потребителите в цял свят да го разпознават и търсят.
Нещо повече - потенциалът за истински пробив и успех на големите пазари като Великобритания, САЩ, Скандинавието и др. се крие в промотирането на местните балкански сортове, които не се срещат другаде по света и са интересни за винените потребители именно с това, че са различни и уникални, смятат Галина Нифору и Константинос Лазаракис.

И тази година, BIWC предлага богата и интересна програма от майсторски класове, лекции и разбира се, възможност за дегустация на всички участващи в конкурса вина.

Програмата

Международното жури за трета поредна година е водено от единствения Master of Wine на Балканите, Константинос Лазаракис MW, който ще изнесе майсторски клас за българските и гръцки вина на едно от най-престижните световни винени изложения, а именно London Wine Fair, броени дни преди да дoйде в София.  Ще бъдат дегустирани 8 вина, като всеки един от участниците ще влезе в ролята на съдия.

Каролайн Гилби MW е може би единствения Master of Wine в света с най-големи познания за Балканските вина, които тя следи повече от 20 години. Освен председател на дегустационен панел, тя ще води майсторски клас на тема Треска за злато: Винената съкровищница на Балканите. Каролайн Гилби е Master of Wine от 1992. От 1995 е независим консултант и винен автор.

"Седем цвята бяло" е темата на майсторския клас на Rod Smith MW от Франция. Rod Smith MW е преподавател, маркетинг специалист и търговец в областта на виното, базиран в южната част на Франция. Списъкът му с клиенти включва най-богатите, най-капризните и най-взискателни клиенти в света. Род е директор на Vins Sans Frontières - водещ доставчик на вино на индустрията за суперяхти.

"Да откриеш пенливите вина на Балканите" е темата на майсторския клас на Marinela Vasilica Ardelean от Румъния. Маринела е Бранд мениджър на Foss Marai Spumanti и преподава в ITALIAN CHEF ACADEMY в Рим. Тя спечели титлата за най-добър сомелиер на Румъния през 2014 година. Финалист е в The Best Sommelier in the World през 2013 г. (London , UK) и е италианският финалист в конкурса Ambassadeur-du-Champagne през 2013 година. 

Освен майсторските класове по време на фестивала ще има и немалко лекции. Изчерпателна информация за тях може да намерите на www.balkanswine.eu.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK