Новини

Без бонбони и газирани напитки в британските училища

Бакхус 18 юни 2014, 14:27

В училищата във Великобритания бе въведена забрана за продажба на чипс, снакс, бонбони, шоколад и газирани напитки, предаде ИТАР-ТАСС.

В някои частни училища пък от началото на годината са забранени и плодовите, натурални сокове, заради захарта и консервантите .

Едновременно със забраната на сладките десерти се премахват и солниците от училищните столове. Учениците нямат право да добавят за обяд повече от една чаена лъжичка кетчуп или горчица. Пържени храни се допускат два пъти в седмицата, отбелязва БГНЕС. В същото време децата ще бъдат насърчавани да консумират зеленчуци, плодове и ядки. В менюто се увеличава количеството на рибните ястия, яйцата, боба.

Това е част от мерките, с които правителството се опитва да овладее епидемията от затлъстяване и диабет. Великобритания е държавата с най-висок процент от Европа - 26% за населението по данни на Би Би Си за 2010 година.

Академията на кралските медицински колежи, която е "обединен фронт" включващ хирурзи, джипита, педиатри и психиатри, е изготвила списък от спешни мерки за овладяване на проблема, сред които: забрана за рекламиране на храни, богати на захар, сол и наситени мазнини преди 9 вечерта; налагане на такси и акцизи върху сладките питиета и повишаването на цената им с поне 20%; намаляване на павилионите за фаст фуд в близост до училища и места за отдих; етикети, на които информацията за калориите да бъде разбираема за деца.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK