Новини

Вьов Клико ще отлежава на морското дъното

Бакхус 20 юни 2014, 14:06

В продължение на 50 години от Вьов Клико ще изследват как се отразява на шампанското отлежаването на дъното на Балтийско море. За проекта "Изба в морето" е избран Оландския залив на Финландия. Тамошната избата съдържа 300 бутилки и 50 магнума, дегоржирани през март. Подобна изба за отлежаване е създадена и в Реймс.

На всеки две или три години бутилки от двете изби ще бъдат дегустирани в продължение на половин век, за да се проследи по какъв начин се развива шампанското в различни условия. Изследователите ще следят как се променят захарите и танините, както и начина, по който вместимостта на бутилката се отразява на процеса на отлежаване.

Преди няколко години 46 бутилки "Вьов Клико" са били намерени на дъното на Балтийско море. Според експерти, виното е било част от товара на кораб, потънал през 1840 г. на път за Русия. Шампанското е преседяло във водата 165 години.

Доминик Демарвий, специалист по отлежаване във Вьов Клико казва, че шампанското е притежавало удивителна свежест, за вино на повече от век и именно това е провокирало компанията да стартира проекта. "Балтийско море е тъмно и хладно, температурата му е около 4 градуса по Целзий. Теченията са слаби, така че налягането остава постоянно и е значително по-ниско, отколкото в останалите морета. Тези условия ще ни позволят да изследваме как липсата на кислород въздейства върху процеса на стареене в стабилни условия" - каза още Демарвий пред Франс Прес.

В последните години подводното отлежаване се превръща в нещо като тенденция сред винопроизводителите. Шато Лариве От-Брион от Бордо, каребне совиньон Майра от Напа и Рьодерер Кристал вече потопиха свои емисии под водата.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK