Новини

Световното в Бразилия се празнува с гръм на шампанско Taittinger

Бакхус 23 юни 2014, 11:09

За мнозина комбинацията футбол и шампанско може да звучи странно, дори "скандално". Къде остана добрата стара бира, биха попитали. Спокойно. Докато добрата стара бира може да съпътства футбола във всеки един момент, в специалните поводи като откриването на Световно първенство например, може да опитаме нещо, което да пасва повече на тържествеността, емоцията и красотата на празника. Нищо не е по-специално от шампанското.

Ето защо и в България откриването на Мондиал 2014 бе полято подобаващо в клуб "Блек Лейбъл" с пенливо френско шампанско "Тетанже", официалното шампанско на ФИФА за Световната купа в Бразилия. Изборът на "Тетанже" за "официално шампанско" на ФИФА за Световното първенство по футбол в Бразилия 2014 не е изненада. Фамилията Тетанже има дълга любов и връзка с футбола, започнала преди много години с любимия местен отбор, "Реймс".
Пиер-Еманюел Тетанже си спомня, че когато бил дете, единствения път, в който му било позволено да гледа телевизия, било на 6 юни 1959 г. – финала на Шампионска лига Европа, между Real Madrid и Stade de Reims. В живото предаване, той видял и баща си Жан, тогава току що избран за кмет на Реймс, да открива мача.

Шампанското "Тетанже" е чест и достолепен гост на червените килими на доста звездни събития - като Британските филмови награди (BAFTA) или Наградите на Актьорската гилдия (SAG). Затова не е рядкост да видите бутилка от прочутото френско шампанско редом до звезди като Джордж Клуни, Бен Афлек, Гуинет Полтроу или Леонардо Ди Каприо.
Марката е и сред предпочитаните напитки на Агент 007 - Джеймс Бонд, според автора на книгите Ян Флеминг.  Агент 007 пие Taittinger в книгите On Her Majesty’s Secret Service, 007 in New York, James Bond the Spy Who Loved Me, Nobody Lives Forever, Facts of Death. Във киното Taittinger се появява само в един филм –  From Russia with Love с Шон Конъри.

Любопитно е да се отбележи, че "Тетанже" е единствената голяма марка шампанско, която продължава да е независима и се бутилира от фамилията, която е изписана на етикета. Днес "Тетанже" се сервира в класните заведения и барове по целия свят, а със своите 288 хектара лозови масиви, фамилията е един от най-големите собственици на лозя в Шампан. 
Тя е и една от петте изби в Шампан, които могат да ползват прочутите пещери "Crayères", за отлежаване на вината си. "Crayères" са антични тунели изкопани във варовиковите скали на Шампан от римляните. През 18 век, производителите на шампанско открили, че те предоставят отлични условия за отлежаване. Днес Taittinger притежава 4 км от тунелите и точно там отлежават техните най-престижни Comtes de Champagne и Comtes de Champagne Rose.

Но днес "Тетанже" е изцяло на футболна вълна. И горещите страсти по бразилските терени съвсем не са в дисхармония с чаша пенливо, свежо, искрящо шампанско, по възможност от специално създадената за Мондиала колекционерска и лимитирана бутилка, с 3D етикет с летящи топки, Taittinger Collector Brut Reserve 2014 FIFA World Cup TM.
То се предлага в три вида бутилки – 750 мл, 1500 мл магнум и 3000 л Жеробом от вносителя на Champagne Taittinger за България "Уайнбокс"(www.winebox.bg)

Ако пък ви трябва още малко мотивация, за да опитате насладата от комбинацията шампанско и футбол, ето и малко любопитни и интересни факти:
Мехурчетата в шампанското пренасят алкохола в кръвообращението по-бързо! (Добра новина!)
Шампанското е три пъти по-газирано от бирата - с по 30 мехурчета в секунда, срещу само 10 за пивото.
Шампанско се пие само във високи и тесни кристални чаши. Те задържат мехурчетата и фокусират аромата.
Налягането в бутилка шампанско е около 6 атмосфери или три пъти по-високо от това в гумите на колата ви! Затова бутилките се правят от по-дебело стъкло, за да устоят на налягането. Изхвръкналата тапа може да нанесе сериозни поражения, затова се пазете!
И наздраве!

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK