Новини

Лесковац и майсторите на скарата

Весела Николаева 19 август 2014, 15:27

Преди няколко седмици Световната здравна организация обяви вегетарианството за вид заболяване, а сентенцията "Вегетарианец е индианската дума за неспособен ловец", периодично събира популярност из социалните мрежи. Ако сте от хората, които обичат да са към която и да е страна на скарата, фестивалът "Рощилиада" в сръбският гр. Лесковац е вашето място.

Все по-прочутият панаир за гладното небце през тази година започва в неделя -24 август и ще продължи до 31 август. Тогава посетители от всички краища на Сърбия, България, Балканите и останалата част на Европа ще изядат тонове месо под всякаква форма, но задължително – печено на скара, ароматно, в компанията на пухкав хляб и от време на време – малко зеленчук за гарнитура.

Много може да се спори чие е кебапчето, кога кюфтето се е появило за пръв път по земите ни и дали има османско влияние в плескавицата. Те са надживели цяла една империя, лишенията от войни и социализъм, пазарна икономика и международни вериги за хранене и изглежда ще оцелеят още дълго време.

Първите години на фестивала в Лесковац са 1965-1969 г., след което е спрян. Възстановява се след 1989 г. и продължава до днес, във все по-разширяващ се формат. Миналата година посетителите са били общо 600 хил. души, от които 5 хил. са само българите. За тази се очакват още повече хора, надяват се от Туристическата организация на Лесковац.

Площите на фестивала – или скарите всъщност, заемат главната улица на града, и освен вкусното хапване, може да се порадвате на богата програма – традиционни занаяти, фолклор, състезание за най-голяма плескавица, както и своеобразният крал на скарата – състезание на майсторите, в което ще участват представители и от България. То ще се проведе на 28 август.

Миналата година рекордът за най-голяма плескавица е бил 55 килограма, но с изостреният апетит и прииждащите хора, сигурно през тази ще бъде подобрен. На място няма много хотели и къщи за гости, готови да посрещнат толкова много хора, но може да комбинирате с разходка към останалата част на Сърбия или да отскочите за ден, ако сте в западната част на България. Лесковац се намира в Югоизточна Сърбия, т.е. много близо до граничния пункт Калотина.

Няколко интересни факта

Фестивалът "Рощилиада" като организирано събитие не е стар празник, но районът на Лесковац от векове е прочут със скарата си.

Най-добрите готвачи на сръбска скара си имат тайни - количеството на каймак в някои видове плескавица, подправки, люти чушки… Наред с начина на омесване голямо значение има кълцането на месото, отлежаването и омесването му.

Фестивалът "Рощилиада" е създаден и добива популярност благодарение на Драги Буре - майстор на скара от Лесковац, и готвач на Йосип Тито. Височайшите гости на югославския лидер, включително чуждестранни президенти, също са хапвали с удоволствие специалитетите на Буре.

За Лесковашката скара пише и прочутият пътешественик Феликс Каниц, а официално градът е обявен за мястото с най-старото приготвяне на скара. Е, поне в Сърбия.

Освен с "Рощилиада", Лесковац се гордее и с едно от най-реномираните и стари готварски училища в Сърбия. Ученици от него също ще се състезават в приготвянето на скара по време на фестивала.

Между двете световни войни Лесковац е имал 105 ресторанта.

И така, от всичко казано дотук, няма начин да не ви се прииска поне да опитате автентична скара на дървени въглища. И никакви диети, хляб от зърна и кълнове - плескавицата се яде с бял, хубав хляб, най-добре питка на пещ, а за разнообразие може да добавите зрял боб, краставици, домати и пържени картофи.
Да ви е сладко!

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK