Новини

Сарми на кръстопът

Васил Богданов 04 март 2015, 10:30
Журито (от ляво на дясно): Андре Токев, Виктор Ангелов и Петър Михалчев

Точно четири години след неуспеха на просъществувалото само един сезон риалити Lord of the Chefs (продуцент bTV, изпълнителен продуцент "Седем осми" на Слави Трифонов) bTV започна излъчването на оригинала – MasterChef. Форматът е познат вече в 54 държави, а сега си има и българска версия с продуцент bTV и изпълнителен продуцент – немската компания Constantin Entertainment.

Схемата накратко: 80 любители (с цялата условност на това понятие) готвачи се борят за званието MasterChef на България и голямата награда от 100 000 лева, а журито е наистина строго и авторитетно – Андре Токев, Виктор Ангелов и Петър Михалчев.

В първия епизод, излъчен на 3 март, видяхме как започва отсяването на 40 от допуснатите до готварските печки 80 души. Разбира се, по законите на жанра сред тях имаше всякакви екземпляри.

Например 35-годишният Йордан от Варна, който е помощник-готвач и очевидно не е любител. Той е имал много жени, "но не се хваля с това". Йордан сподели, че може и да не помни имената на всички свои завоевания, но помни на коя какво е готвил. "Веднъж бях много възбуден и разлях кафето във винения сос. Изчаках малко да се сгъсти и го опитах. Помислих, че съм открил нов вид сос, но после в интернет разбрах, че това вече е измислено" – сподели Йордан. Той не получи престилка от журито, т.е. одобрение да продължи напред, след което заяви чистосърдечно: "Сега се прибирам за Варна, но ще мина през Бургас да купя един пикап, ще взема 35 кокошки да гледам и продължавам да си готвя".

За друг от кандидатите можем да кажем, че е донякъде с "връзки", защото това е съпругата на топ готвача Джун Йошида. Нейното преминаване в следващия етап на конкурса бе показано мимоходом.

Най-оперетно и сълзливо бе представянето на младеж, който от 13-годишен обича да готви, но не среща подкрепа от баща си, според когото готварството не е мъжка професия. Пред журито бащата (всеки кандидат се явява на първия тур с роднини и/или приятели) обеща да подкрепя сина си и едва тогава младежът получи своята престилка. Така и не разбрахме какво представлява неговото авторско ястие.

В този първи епизод видяхме и "крехката студентка по психология, която без притеснение коли и транжира животните преди да ги превърне в неустоими деликатеси" (по прес съобщението, изпратено от bTV до медиите). Тя транжира и сготви заек, но така и не научихме поне един полезен съвет за приготвянето на зайци.

Всъщност полезната кулинарна информация в подобни формати е изключително оскъдна и често се прокрадва съвсем случайно. За целия първи епизод на MasterChef (60 минути) ефирът предложи два факта: виненият сос с кафе се нарича "Кафе дьо Пари" ("Трябва да ги знаеш тези неща" – каза шеф Виктор Ангелов на любовчията от Варна), а сосът със заквасена сметана не трябва да ври, защото се пресича.

Доказателство за тази информационна диета е и прес съобщението за втория епизод (4 март). Заглавието му е "Предложение за брак и вкусове от няколко континента се борят за титлата MasterChef България", а в текста четем: "Утре вечер човешките истории, стоящи зад красивите блюда, ще продължат да забавляват зрителите на bTV."

Чакайте малко! Нали това е кулинарно състезание, а не "Море от любов" или "Съдби на кръстопът". Не трябва ли подобно риалити да ни привлече с неща като "Уникална рецепта за лютеница на един от участниците" или "Съветите на Андре Токев при готвене на телешко". Хубаво е да има човешки истории, но когато те са 98% от съдържанието вече няма значение дали участващите в шоуто ще готвят или ще имат за задача да поправят тоалетното казанче и да шпакловат кухнята.

Първият епизод на MasterChef показа, че продукцията се прави много по-професионално и с по-голям размах от Lord of the Chefs, но съм скептичен, че ще бъде по-образователна в кулинарно отношение. Едно е сигурно – че ще покаже рецептата за правене на съвременно риалити губи време. Взимате една купа човешки души, готови на всичко в името на 15 минути слава. Обелвате ги на светлината на прожекторите, сварявате ги в казана на адския непукизъм и пасирате. Добавяте монтаж, колкото може да поеме, една чаена чаша оригиналност (ако нямате, не е фатално) и щипка забавни иронични коментари на журито ("Това не е диетична кухня, искаме подправки" – Виктор Ангелов; "Това не е риба за ресторант, по-скоро е за домашен любимец" и "Една стандартна чиния за семейно мероприятие" – Петър Михалчев).
Гарнитурата към всичко това е сълзи и сополи на забавен каданс плюс драматична музика. Заливате обилно с кетчуп от реклами и сервирате.

MasterChef се излъчва всеки вторник, сряда и четвъртък от 21.30 часа



С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK