Новини

L’Instant е "Ресторант на годината 2014, Бакхус, Acqua Panna&San Pellegrino"

Весела Николаева 01 април 2015, 18:23
L’Instant спечели "Ресторант на годината 2014, Бакхус, Acqua Panna&San Pellegrino" Управителят и Директор продажби в METRO Cash&Carry Владимир Данев обяви победителя в категория "Дебют 2014 Метро" - "Щастливото прасе" и им връчи подарък ваучер за обучение в "МЕТРО Академия" "Щастливото прасе" грабна наградата на Бакхус в категория "Дебют 2014 Метро" и получи подарък ваучер за обучение в "МЕТРО Академия" лично от Управителя и Директор продажби в METRO Cash&Carry Владимир Данев. Наградата "Млад готвач" бе присъдена на Стоян Караиванов от Lazy. Наградата връчи Ангел Ангелов от HRC Кулинарна академия. Наградата "Млад готвач" бе присъдена на Стоян Караиванов от Lazy. В категория "Вкусно място" бистро Sage в Бистрица спечели за втора поредна година. Наградата, заедно с ароматна кутия с подправки, връчи Мария Лазарова, представител на подправки Kotanyi. В категория "Вкусно място" бистро Sage в Бистрица спечели за втора поредна година. Изпълнителният директор на Перно Рикар, Мирослава Симова, след жребий определи кой ще грабне тяхната награда в категорията "Любител готвач" - галон Chivas Regal 12 г. уиски. Бисер Боев бе избран за любител готвач на Перно Рикар, след жребий. За "Ресторант на читателите" чрез онлайн гласуване беше избран "Щастливото прасе". Наградата за най-добър хотелски ресторант получи Shades of Red на Grand Hotel Sofia, връчена от Георги Георгиев, съсобственик в "Томеко". Доказателство за трудността да избереш най-добрите в отделните категории е "Авторската кухня". Журито тази година отсъди три първи места в оспорваната конкуренция - Представител на Петър Йоргов от DiWine взе нагардата. Доказателство за трудността да избереш най-добрите в отделните категории е "Авторската кухня". Журито тази година отсъди три първи места в оспорваната конкуренция - представител на Ивайло Петков от Lazy взе наградата. Доказателство за трудността да избереш най-добрите в отделните категории е "Авторската кухня". Журито тази година отсъди три първи места в оспорваната конкуренция. Представител на Виктор Ангелов от Chefs взе наградата. В категорията "Най-добра селекция на напитките" наградата получи младият столичен вино-бар Grape Central. Наградата връчи Цветан Бешевишки, управител на Трансимпорт. L’Instant стана "Ресторант на годината 2014, Бакхус, Acqua Panna&San Pellegrino", а наградата бе връчена от Соня Щърбева, бранд мениджър на Acqua Panna&San Pellegrino в "Авенди" - генерален партньор на конкурса и Ани Коджаиванова, заместник-председател на дегустационното жури на Бакхус.

L’Instant е "Ресторант на годината 2014, Бакхус, Acqua Panna&San Pellegrino". Победителят в 13-тата поред надпревара беше обявен вечерта на 31 март на специална церемония, наречена "Вечеря от бъдещето", на която гостите опитаха шестстепенно меню, приготвено от български топ готвачи.

Френският ресторант в центъра на София се пребори за приза в оспорвана надпревара, изпреварвайки другите номинирани – миналогодишният победител "Преди 10", варненският DiWine, Rose в Бургас и столичните Chef’s и Lazy.

Наградата връчиха Соня Щърбева, бранд мениджър на Acqua Panna&San Pellegrino в "Авенди" - генерален партньор на конкурса и Ани Коджаиванова, заместник-председател на дегустационното жури.

"И тази година журито на конкурса посети над 50 ресторанта в общо три тура, за да открие този, който предлага най-цялостно и пълноценно изживяване на клиентите си. Храната, разбира се, е във фокуса на вниманието, но много важни за голямата категория са и обслужването, концепцията, интериорът, напитките и други фактори, като например дали ресторантът позволява на клиентите си да пушат. За съжаление заради компромис със забраната за пушене тази година отпаднаха няколко ресторанта с голям потенциaл. Надявам се да не ни се налага повече да взимаме подобни решения", коментра тя. По думите й победителят тази година е спечелил сърцата на журито с постоянството си, прецизността и финия нюх към детайлите.

В началото на полета на Гастрономическия кораб гостите бяха посрещнати с шампанско Veuve Clicqout, а вечерята започна с обявяването на категорията "Дебют 2014 МЕТРО". Номинирани бяха три ресторанта, отворени официално през 2014 година и работили минимум шест месеца - "Щастливото прасе", "33 гастронавта" и Grape Central. Управителят и Директор продажби в METRO Cash&Carry Владимир Данев обяви победителя - "Щастливото прасе", чиито екип получи и допълнителна награда от търговската верига – ваучер за обучение в "МЕТРО Академия". "Нашата основна мисия е да подкрепяме ресторантьорския бизнес в България", обясни Данев.

Собственикът и шеф-готвач на "Щастливото прасе" Джун Йошида бе и авторът на първото ястие от менюто на шестстепенната вечеря . То се наричаше Eastern Fusion - чауанмуши от гъши дроб и пушено магре, поднесено с водка Beluga Noble.

Наградата "Млад готвач" бе присъдена на Стоян Караиванов от Lazy, който изпревари колегите си Любен Койчев от "Таланти", Теодор Тодоров от "Бодега" и Ваня Найденова от DiWine. Наградата връчи Ангел Ангелов от HRC Кулинарна академия, която е и партньор на "Бакхус" при отличаването на младите таланти.

Вечерята продължи с ястието Super Green на Юри Велев, шеф-готвач на "Метро Академия" - пресни аспержи с пармезанови такос и шот от грах и мента. Придружаваше го бяло вино Ormarine Cuvee du Cheval des Mers, реколта 2012 г.

В категория "Вкусно място" бистро Sage в Бистрица спечели за втора поредна година, изпреварвайки "Мармо", "Клуб на архитекта", Atelier, L'etranger. Наградата, заедно с ароматна кутия с подправки, връчи Мария Лазарова, представител на подправки Kotanyi.

Третата част от дегустационното меню на вечерята бе поверена на Петър Йоргов, шеф-готвач на ресторант DiWine. Йоргов комбинира див лаврак в собствен сос, чипс от цикория, булгур с лимец и пресен спанак, крем от черни миди, сепия и фенел, заедно с шафранов домат и пуканки от амарант. Храната беше придружена с бяло вино Esporao Verdelho, Alentejo, реколта 2014 г.

По време на вечерята бяха представени отново и всички любители - готвачи, участвали в поредицата на "Бакхус" - "12 вечери на любителите-готвачи". За един от тях Chivas Regal осигуриха специална награда - галон уиски, което след жребий се падна на Бисер Боев, един от първите участници в тематичните вчери. Наградата връчи Мирослава Симова, Изпълнителен директор на Перно Рикар, благодарение на които стартира проекта.

Още за вечерите на любителите в демонстрационния ресторант ShowHow на вносителя на професионално ресторантско оборудване "Томеко" може да прочетете на Bacchus.bg.

За "Ресторант на читателите" чрез гласуване беше избран "Щастливото прасе", който се конкурираше с миналогодишния победител "Преди 10". Наградата връчи Мария Михайлова, Директор Маркетинг и бизнес развитие "Икономедиа".

Наградата за най-добър хотелски ресторант получи Shades of Red на Grand Hotel Sofia, връчена от Георги Георгиев, съсобственик в "Томеко" . Останалите номинации в категорията бяха за "Амброзия" в хотел Premier Luxury Mountain Resort, Банско и "Хеброс" на едноименния хотел в Пловдив.

Тематичното ястие, свързано с тази категория, бе приготвено от Андрей Стоилов, шеф-готвач на "Кемпински хотел Маринела". Стоилов поднесе сфера от пилешко с пастет от гъши дроб и телешко, заедно с гарнитура от гъби смръчкула и зеленчуци. Компания на храната правеше виното Laroche Chablis, Chablis от реколта 2014 г.

В категорията "Най-добра селекция на напитките" наградата получи младият столичен вино-бар Grape Central, в оспорвана надпревара с "Хеброс" и DiWine.Наградата връчи Цветан Бешевишки, управител на Трансимпорт.
Гостите изслушаха избора с последната част от основното меню – Surf & Turf - тeлешко и омар в салца "Ромеско", пюре от три кореноплодни зеленчука, полента с пистачо бисквити и бонбон с "Фоагра", приготвени от Петър Петров, шеф-готвач на "Култ Гурме Кетъринг". Акомпанимент на храната бе изключителното вино Quinta Dos Murcas Reserva – D.O.C. Douro от 2009 г.

Доказателство за трудността да избереш най-добрите в отделните категории е "Авторската кухня". В нея имаше пет номинации, които са били в толкова оспорвана конкуренция помежду си, че журито тази година е оценило еднакво високо трима топготвачи – Петър Йоргов от DiWine, Ивайло Петков от Lazy и Виктор Ангелов от Chef's. Наградите връчи Габриела Сярова, реклама и събития сп. Бакхус.

Това бе и последната категория, представена заедно с десерта Cosmos на Милен Панев, шеф-готвач и Александър Иванчев, шеф-сладкар на ресторант Magus – София. Комбинацията от манго с шафран, млечен шоколад с кокос и ром представляваше визуално самия космос и бе поднесена с Hennesy Fine de Cognac.

За изпращането на гостите се погрижиха представителите на уиски Chivas Regal, които поднесоха от 12-годишната напитка, а цялата вечеря бе съпроводена от дегустационните води Acqua Panna и San Pellegrino, които са и генерален партньор на събитието.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK