Новини

The perks of being a home flower

Цветанка Яворова 03 юни 2015, 12:03

Пролетта и ранното лято традиционно са благодатно време за всички, които имат интерес към градинарството – професионален или аматьорски. Сергиите са отрупани с красиви цъфтящи растения или всевъзможни видове разсад, с които можете да разкрасите дома си или да обогатите градината си.

Всеки от нас познава поне по един запален градинар, но истината е, че това си остава едно сравнително непопулярно хоби, особено в градска среда. Просто повечето от нас нямат или време или интерес към отглеждането на стайни/балконски растения, или и двете.

И така, с растения вкъщи или без, лятото и жегата идват, а с тях идват и други неща. Например,  неприятните комари. Разбира се, в аптеките може да намерите богат избор репеленти, но повечето от тях съдържат химикали. А знаете ли, че някои съвсем познати подправки могат да ви помогнат да държите комарите настрана по естествен начин?

Комарите и други недружелюбно настроени насекоми са привлечени от определени миризми, излъчвани от човешката кожа. Миризмата на пот им е особено приятна, и така, ако тичате или сте физически активни, или просто е много топло, ставате вкусна мишена за тях. Добрата новина е, че конкретни силни миризми, които комарите не харесват, могат да "маскират" миризмата на кожата ви и да ви предпазят от ухапвания и сърбежи.

Ето няколко подправки, които можете съвсем лесно да отглеждате на балкона си или на перваза, които ще ароматизират и въздуха, а не само ястията, които приготвяте.

Босилек

Неразделна част от италианската кухня, босилекът "разкрасява" много храни, дори напитки и сладолед. Наред с това обаче, изследване от 2009 г. показва, че босилекът е токсичен към ларвите на комарите. Така че, ако си посадите босилек, дори и да не готвите с него, поне ще знаете, че наоколо няма да се размножават комари.

Подобни свойства има и …

Мента

Тя често се ползва като продукт в различните репеленти, но дори да я посадите в малка саксия на балкона, ще ви пази от комари. А и ще имате достатъчно запас за Мохито.

Лавандула

Ароматната лавандула отблъсква не само комарите, но и мухите. Освен това, чай от нея, или изсушени стръкове около леглото ви ще спомогнат за по-здрав сън.

Маточина

Непопулярната сред комарите маточина прилича на ментата, но има по-заоблени листа и нежен, лимонов аромат. Ако имате нужда от чаша билков чай в края на деня, запарете няколко листенца с гореща вода и се насладете.

Лимонова трева

Тази азиатска кулинарна подправка е често ползвана в комерсиалните репеленти – от нея се приготвят мехлеми за след ухапване, спрейове против комари и ароматни свещи. Продава се в специализирани китайски супермаркети и лесно се захваща от стрък. Просто го потопете в чаша вода и изчакайте да пусне коренче.

Розмарин

Ако балконът ви е с южно изложение, не се колебайте да си посадите розмарин. Той е изключително издържлива подправка, която понася много слънце и нередовно поливане. Подходяща е, както за солени, така и за сладки ястия (за десерт поръсете купа пресни ягоди с малко ситнонарязан розмарин и ни се обадете после да ни благодарите). И, точно така, гони комарите.

Разбира се, тези подправки активират миризмата си най-добре, когато са прясно поляти и в максимална близост до вас. При ухапване е препоръчително да натриете кожата си с лист от всяко от тези растения – това успокоява сърбежа и предпазва против повторни ухапвания.

Домашните растения обаче имат и други суперсили, освен да парфюмират приятно въздуха, да правят нещата по-вкусни, да ви пазят от комари и да създават уют. Вероятно сте чували, че те също работят като мини-пречиствателни станции за въздух?

Всички знаем, че дърветата са белите дробове на света. Но може би не си даваме сметка, че един малък кипарис на балкона, скромноизглеждащата драцена на леля ви или фикусът, който ви гледа от стълбите всеки ден, също могат да ви помагат да дишате малко по-чист въздух, особено, ако живеете в градска среда.

В края на 80-те години НАСА провежда интересно проучване за това как домашните растения могат да прочистват замърсения въздух в затворени пространства. Проучването е проведено с цел да открие начин за пречистване на въздуха в космическите станции, но е също толкова полезно и за качеството на въздуха в затворените помещения тук на земята. Затворените пространства, като домове, училища и офиси, създават среда, в която замърсителите лесно се натрупват отвъд нивата, безопасни за вдишване от човешки същества. Дори съществува термин "синдром на болната сграда", който води до главоболия, прилошаване и раздразнение на ушните, очните и носните канали. Това не е изненадващо, ако знаем, че най-обикновени битови предмети или препарати могат да замърсяват въздуха ни – мебелите, тапицериите, изкуствените строителни материали могат да са източник на вредни изпарения на вредни съединения като формалдехид, например. Други замърсители са прашец, бактерии, черен мухъл или външни замърсители като горивни изпарения. И въпреки че градският въздух е по-скоро мръсен, добре е да проветряваме офисите и жилищата си. Защото според проучване от 2012 г., американците и гражданите на развити европейски държави, прекарват 90% от времето си в затворени пространства. Това е лошата новина. Добрата е, че има какво да направите, за да подобрите въздуха и средата, в която живеете. Посадете си растение.

Растенията имат благородното свойство да попиват газове като въглероден диоксид чрез порите, които се намират върху листата им. С помощта на фотосинтезата, те отделят кислород. Но това не е всичко – освен въглероден диоксид, растенията поглъщат и част от вредните частици и вещества във въздуха, като например бензол (който се съдържа в цигарения дим, повечето пестициди, някои платове и видове пластмаса) или формалдехид (често се среща в препаратите за миене на чинии, омекотителите за пране, и в понякога в козметиката).

Ето някои от препоръчаните от НАСА домашни растения:

Алое Вера (Aloe Vera)

Красотата на алоето не е от най-ослепителните, но всъщност това е едно от най-благородните растения – не само чисти въздуха от бензол и формалдехид, но помага и при порязвания и изгаряние. Обича слънце.

Драцена (Dracaena)

Дългите, остри листа на драцената чистят въздуха от ксилол, трихлороетилен и формалдехид – не точно полезни вещества за вас, съдържащи се в лак, байц и бензин. Червените ръбове на червената разновидност й придават чар и при правилна грижа, може да порасне няколко метра висока и дори да цъфти. Прощава неглижиране и не държи да е на много светло. В миналото е наричана "драконово дърво". Това е вероятно заради вида на порасналата драцена – стеблото се изкривява от тежестта на листата и така добива "драконова" форма.

Бенджамин (Ficus benjamina)

Освен, че прилича на малко, кичесто дърво, фикусът Бенджамин също се справя много добре с филтрирането на формалдехид, бензол и трихлороетилен. Както повечето фикуси, изисква по-специфична грижа, но ако се научите да го поливате правилно и да му давате нужната доза светлина, ще ви се отблагодари. И зимата обича да е на светло.

Аглаонема (Aglaonema)

Съществуват няколко вида, под общо название "китайски вечнозелени". Листата на някои видове имат красив мраморен ефект. Не изисква много светлина и цъфти с яркочервени шушилки. Колкото повече расте, толкова по-успешно се справя с пречистването на токсини.

Бамбукова палма (Chamaedorea seifritzii)

Бамбуковата палма е шампионът по пречистване на бензол и трихлороетилен. Обича сенчести затворени пространства, може би затова е и била популярно домашно растение по време на викторианската епоха.

Зелена лилия (Chlorophytum comosum)

Това е растение, което често сме виждали по в училища или учреждения да виси тъжно, но непредало се от някоя саксия. Добър избор за растение в такива места – то е в топ 10 на най-добре филтриращите въздуха растения и е изключително непретенциозно. Ако го питате, обича по-влажна и сенчеста среда, но се справя почти навсякъде. Безопасна е за кучета и за котки.

Змийски език (Sansevieria trifasciata 'Laurentii)

Другото име на това растение е китното "език на свекърва". Иначе е съвсем безобидно саксийно растение, което сме виждали безброй пъти, особено по стълбите на входовете зимата. Един от първенците е в пречистването на формалдехид, който често се намира в препарати за чистене, носни кърпички, тоалетна хартия и други. Съвсем спокойно може да расте в банята ви – обича влага и не държи никак на светлината.  

Важно е да се каже, че някои от тези растения, като драцената, зелената лилия, бенджамин и аглаонема, са отровни за домашни любимци, които обичат да ги дъвчат. Затова, моля консултирайте се с цветаря си, преди да внесете някое от тях вкъщи. Колкото до красавците от отбора на благородните, пречистващи растения, това са герберът, азалията и хризантемата.

Суперсилите на домашните растения не спират дотук – според изследване на Университета по Земеделие на Норвегия, стайните растения помагат да борите настинката, а според Американската Асоциация за Терапия чрез Земеделие, растенията повдигат самочувствието, настроението и чувството за благоденствие. Според тяхно изследване, те дори помагат на когнитивните функции като повишават концентрацията и паметта.

Всички тези растения могат да бъдат намерени по пазарите и големите строителни хипермарети с градински секции.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK