Новини

Море от вино

Марта Румянова 16 юли 2015, 14:08

Когато посетих лозовите масиви на "Албена" в долината край с. Кранево в началото на юли, се почувствах точно като Ръсел Кроу в "Добра година". Прелестна природа, яркозелени листа, добре оформени малки гроздове, окъпани в слънчева светлина.

Днес тук на площ от 100 декара са засадени няколко сорта лозя. Купени от Франция и специално селектирани, съобразно почвените и климатичните условия. Лозята са съвсем млади, на около 4-5 години. От първата реколта през 2014 г. са произведени вината Geranium. Тук се отглеждат само бели сортове -  Шардоне (леко освежаващо вино със свеж аромат на тропически плодове и зряла ябълка), Совиньон блан (балансирано вино с нежен вкус на грейпфрут и елегантни хербални нюанси на треви, цветя и коприва), Вионие (с аромат на подправки и кайсия), Мускат Пти Грен (силен сортов аромат, мискетови оттенъци и усещане за плодове и цветя).

"Условията са благодатни за белите сортове. Но е трудно, изисква много умения, много знания, не от всеки става лозар. Работата започва още през февруари с резитбите и приключва с брането", казва Станислава Попова, агроном във фирма Еко Агро. Тя работи тук заедно с още седем души. По думите й най-тънък е моментът с напояването. При прекомерно поливане се губи захарността, а оттам пада качеството на виното. Затова в момента, чрез израелска фирма, се изгражда модерна система за напояване, ще има вентури, а проектът възлиза на 120 000 лв. В етап на проектиране е и винарната, която ще бъде изградена в средата на лозовия масив. Тя ще е основно от дърво, а дизайнът ще направи компания с австрийски мениджмънт. В сградата ще се организират дегустации на вино и кратки семинари.

На 3 и 4 юли в "Албена" дебютира регионален Фестивал на виното. Гостите на черноморския комплекс имаха възможност да дегустират вино от 15 изби от Съединение, Мелник и Сливен, от селата Мараш, Старосел, Нисово. "Решихме да създадем нещо наше и в такъв затворен комплекс като "Албена", където има доста чужденци, събрани накуп, да представим български изби с регионални местни сортове и да станем посланници на българското вино по света. Представихме и изби, които не са много известни на нашия пазар, които имат награди от международни конкурси, но не са познати за българския потребител", каза за "Бакхус" един от организаторите на събитието Илияна Дановска Към първото издание на фестивала най-голям интерес проявиха японските и германските туристи. Те останаха впечатлени от бутиковите вина на Вила Мелник. И ние опитахме от шардонето със сладко тръпчив вкус, лежало повече от 12 месеца в канадски дъб. В български дъбови бъчви е гледано AplauZ - Cabernet Sauvignon Reserve 2011, наситено и плътно, с аромат на боровинки, къпини, черен пипер и ванилия, носител на златен медал от Selection Mondales des Vins 2014, Канада и сребърен медал от Балканския международен винен конкурс 2013 в София.

Сред гвоздеите на събитието беше и сладкият мускат на изба "Мараш". "Работим само с френски посадъчен материал. Трудно е, защото нашата кухня, маниер на хранене и разбирания не са много ориентирани към сладките вина", разказват собствениците. Винарна изба "Братанови" в село Шишманово, Харманли предложи на посетителите сух мускат. Не случайно е спечелила Златен медал на Балканското в София миналата година и сребърен през тази. "В световен мащаб рядко се прави сух мускат – десертен в Южна Франция и газиран в Италия. Класът е висок, но има търсене. Преди два месеца получихме и висока оценка година в Лондон, където се проведе Master Class за вина от Българската асоциация на независимите лозаро-винари".

Вино в масивна запотена гарафа е изкусителна гледка в жаден ден. А когато е съчетано с море и джаз на живо, става неустоимо. Затова на 17 и 18 юли организаторите ще повторят регионалния Фестивал на виното. "Ще представим други 20 изби. Така не е нужно туристите да излизат, да ходят в други градове, в други села, в други местности, да търсят винени турове. От Източна Германия питат за кадарка. Искаме да накараме чужденците да разберат, че пазарът се е променил и предлагаме нови, много по-качествени неща. Просто да дойдат на място, да излязат по плажа и да дегустират", казва Илияна Дановска преди да ни изпрати. Домакините се надяват изложението да стане традиционно. Ако искате слънчева светлина, заключена в бутилка, елате на 17 и 18 юли в плажен ресторант "Рай" до хотел "Боряна". 


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK