Новини

Философското удоволствие от коняка

Весела Николаева 28 юли 2015, 16:22

Коняк в затоплени чаши и без лед. Често такива напътствия се дават, когато говорим как се пие коняк. Не знам дали това е само в България, или е практика и на други места, но според Марк Боасоне, световен посланик на Hennessy, конякът не трябва да се затопля. Ако затоплите чашата, алкохолът започва да се изпарява и става процес на трето дестилиране, което ще го промени. Конякът обаче не трябва да се пие и леден, като водка или ракия – стайната температура му е достатъчно добра, но може да добавяте лед.

Етикетът на чашата

Преди дегустация за прочистване на вкуса е добре да изпиете малко вода с капка коняк. После чашата с напитката се подушва, може да я разклатите като вино и да вдъхнете аромата й. Качественият коняк има достачно силен аромат, за да не се налага енергично разклащане на чашата. Първата глътка се задържа върху езика, за да се усети добре вкуса й. Коняк може да се пие преди обяда или вечерята, както и след тях, когато вече сте се нахранили. Отиват му джинджифилови аромати, шоколад, храни с плътен, ясно изразен вкус като телешко, скаридите, черешови десерти, зеленчуци, които леко са се карамелизирали от печене. Отива му и кафето след обяда или вечерята. Пие се в чаши тип "лале" - със столче и стеснено гърло.

Марк Боасоне гостува в България по повод 250-годишнината на френската компания и представи на дегустация три от най-известните питиета на Hennessy – Fin de Cognac, Hennessy V.S. и Hennessy X.O. Всичките те са произведени от смесване на различни блендове eau de vie – първичната течност, от която се получава коняк. Важно е да знаете, че наименованието "коняк" може да се използва само за напитки, произведени в едноименната географска област във Франция, представляващи винен дестилат.

Аристократът от лозето

Когато разказва историята на коняка, си личи колко много Марк Боасоне обича френското питие – не просто в буквалния смисъл да опитваш нещо с удоволствие, а да го възприемаш само по себе си като върховно удоволствие.

Първо, ще ви обясни той, конякът се прави от грозде, а не от зърнени култури. Зърното е създадено за хляб, а гроздето от хилядолетия се отглежда за вино. Нюансите в аромата на един коняк концентрират ароматите и вкусовете на виното, омекотяват ги, някои се засилват, появяват се и нови, които напомнят сезоните. За разлика от други напитки цветът и възрастта на коняка не са свързани – възможно е по-малко отлежалият да е по-тъмен от по-стария.

Когато избирате коняк, обърнете внимание на възрастта – тя е дадена в диапазон. Причината е, че крайната напитка се получава от смесване на eau de vie, отлежавали различно време. Коняк се произвежда само от бяло вино, от сортове с изразен характер – както разказва Боасоне, шардонето е забанено, то е за по-леки и обикновени вина. Често се използва юни блан, както и други сортове с по-плодов аромат. От 9 литра вино се получава 1 литър eau de vie, след като мине два етапа на дестилация. После тази "вода на живота" се оставя да отлежава в дъбови бъчви. Но, въпреки градусите, Боасоне казва, че не правят алкохол, а дестилират водата на живота, за извличане на аромати и вкусове.

Сезони на епикурейството

Един от най-известните брандове на френската марка – Hennessy Fin de Cognac се продава основно в Европа. Блендът не се предлага на пазарите в САЩ и Азия, където вкусовете за коняк са по-различни от европейските. Средният период на отлежаване на eau de vie от него е седем години, и ароматите му са наречени "пролет и лято". Те са нежни, от цветно- плодова категория и акцент на прясно сено.

Другият бленд коняк – Hennessy V.S. (означава very special) е с по-дървесни и земни нюанси във вкуса и аромата. Ухае на гора, землисти и зелени нотки, мокро дърво и често се пие в съчетание с безалкохолни. Той отлежава по-малко години от Fine de Cognac, но блендовете престояват в нови бъчви в началото. Това придава много по-интензивния, дори на моменти може да ви се стори агресивен, аромат. Hennessy V.S. е създаден за 100-годишнината на компанията – това е било доста отдавна, имайки предвид, че френската марка вече навърши 250 години.

Още по-наситен от него е Hennessy X.O. (extra old), с eau de vie, отлежавали дълъг период в нови дъбови бъчви. Неговият аромат може да се определи като "зима" и ледът освобождава още по-добре вкусовите му качества.

Ако решите да разредите коняк с вода или с много лед, вие всъщност ще се върнете към първообраза на коняка. Историята му всъщност започнала като опит да се запази виното. С надеждата, че ако се дестилира, така то ще се концентрира и няма да се развали, а после само като се добави вода, и пак ще стане вино. Тези очаквания не се оправдали и се получила една съвсем нова напитка. Тя е преживяла и много трудни периоди, един от най-тежките е бил филоксерата в Европа. Болестта напада лозята на стария континент още през 19 век, пренесена от САЩ. Постепенно се разпространява и на прага на новия 20 век вече е унищожила почти всички лозя в Европа. Това действа катастрофално на производството на вино, а оттам и на коняка. В този период уискито се налага като питие, но както обясни по-горе Боасоне – то е от зърно, а зърното е за хляб.

Всички изброени брандове на Hennessy, както и още няколко, за които не ни стига мястото да опишем цялата им палитра аромат и вкус, се внасят в България от "Авенди". Можете да ги намерите в добрите магазини и не забравяйте, че коняк, произведен извън областта Коняк, няма.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK