Новини

100 грама новини

Тамара Вълчева 15 август 2015, 11:10

С отварянето преди седмица на още едно заведение, малко след като беше открито кафене с италиански сандвичи и магазин за паста, а месец по-рано - сладоледаджийница, софийската улица "Шишман" става все по-калорична.

Новата, осма поред сладкарница от веригата "100 грама сладки" е по-различна, защото акцентът там е сладоледът. Тук съжителстват три цветни категории: джелато, еклери и френските сладкиши macaroni. "Нарочно не искаме да разсейваме клинетите с тортите и сладките, които са свикнали да виждат обикновено при нас", казва управителката Росица Христова. Въпреки това, всеки би могъл да си поръча торта за вкъщи от каталога. Но да се насочим към еклерите, които са изложени на витрината и с привлекателния си вид развалят диетата на целия район.

"По характерна френска рецепта, те са пълни с различни кремове, а не само ваниления крем, с който асоцираме еклера в България", казва Росица Христова. Изборът е голям: крем с шам фастък, лимонов, с горски плодове, шоколадов и др.

Другото френско предложение в сладкарницата са сладките macaroni - "не са точно френски, имат сложна европейска история, Катерина Медичи си ги донася от Италия в парижкия кралски двор, а по-късно известната сладкарница Ladurée разнообразява рецептата с пълнежи от различни кремове.

Между "макароните" и еклерите в сладкарницата е разположена и витрината със сладоледите, които са двата основни вида – с мляко и сорбе (плодовите). Джелатото приготвят сами с машини от Италия – "спазваме златното правило да има по-малко въздух при производството, именно от това идва и плътността, затова се казва, че италианският сладолед се маже, а не защото има висока масленост". Използват истински продукти – мляко, яйца, захар.

Другото много важно условие, което трябва да се спазва е да не се съхранява на много ниска темперетура – не по-ниска от -15 градуса, така се усещат по-добре различните вкусове. А те са: класическите – шоколад (приготвен с висок клас белгийски), капучино, ванилия, йогурт и други комбинации, измислени от "100 грама сладки" - чийз с горски ягоди и крема сирене, маскарпоне с амарето, рикота с цитруси и разбира се сорбетата, които са без мляко и с плодове. Именно от сорбетата оформят и сладоледи на клечка, които са със закачливи форми като усмивки и сърца.

Кутиите от стиропор, които са специално за сладолед позволяват да се вземе за вкъщи или за подарък. Единият вариант е кръглата сферична кутия, която може да е инетресна изненада.

Адрес: ул. "Шишман" 22. Работното време е от 10 до 22 ч, всеки ден, включително и уикенда. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK