Новини

Яйце или кълка

Ани Коджаиванова 10 септември 2015, 00:27

Сещате ли се за онези кино сцени - малка масичка на слънчев площад рано сутрин, усмихнати хора се срещат, сервитьорът носи кафе, вода, току що изпечена багета, масло, яйца, сирене, конфитюр, плодове. Спокойно, ведро настроение.
И не само защото е от филм, в България подобна сцена е невъзможна по минимум три причини.

Първо, тук денят започва с кафе и цигари, цигари, цигари - у дома, на спирката на градския транспорт, докато говорим по телефона, докато вървим - облак дим на всеки ъгъл.
Второ, навън продължава с мазна топка тесто, завита в още по-мазна хартия. Наречете я както искате - баница, милинка, кифла, мекици или онези малки "бутер" неща с вкус на химия. По същество те са едно и също: парче лоши въглехидрати, често обработени с добавки, изпечени с помощта на не-искате-да знаете-какви мазнини, комбинирани с аха-да-е-млечен продукт.
Третата прична за невъзможната сцена е, че просто няма къде да я осъществите.

В хармония с особеностите на българския вкус и навици ресторантите и бистрата тук отварят директно за обяд, а закуската е запазена територия за баничарници, сандвичарници, кофишопове, дори сладкарници.
Ако все пак изпитвате нужда от нещо различно, вкусно, енергизиращо, пълноценно, балансирано, разбуждащо мозъка - то по-добре да изпитате тази нужда след 9-9:30 ч., защото едва тогава е възможно да посетите броящите се на пръсти заведения в София, които предлагат закуска. Това пък я прави недостъпна за повечето работещи хора и отново се връщме към ситуацията с мазната топка тесто.

Първоначалната идея за статия беше да бъде посветена на брънча - този мързелив и симпатичен хибрид между закуска и обяд, който често включва и лек алкохол - коктейл или чаша пенливо. За популяризирането на брънча през годините са се погрижили хотелите, наистина на тях някак най-приляга този разхитителен жанр. В България единственото място, което устойчиво предлага брънч, е хотел "Хилтън": всяка неделя от отварянето си през 2001 г. досега. Брънчът в "Хилтън" не е оценяван за целите на тази статия, просто защото няма с какво да бъде сравнен - става дума за качествено и стилно, но и доста скъпо изживяване, което не се предлага другаде в града.
През годините отделни ресторанти също опитаха с неделен брънч, но това така и не стана трайна тенденция. Към момента брънч в града предлагат толкова малко места, че някак от само себе си концепцията се разшири към закуските.

Няколко думи за избора на заведения

Това не е изчерпателен списък на всички места, които предлагат закуска. Умишлено са пропуснати всички заведения за бързо хранене от типа на сандвичарници, бургерджийници, пекарни и т.н. Акцентът е сложен върху по-популярните бистра и ресторанти, които са така добри да предлагат закуска, приготвена на място, а не доставена от другаде. И която не включва единствено тестени изделия - едно пълноценно сутрешно хранене би трябвало да балансира източници на добри въглехидрати, на протеини, фибри и витамини, което в най-простичкия случай е порция яйца: бъркани, на очи, по бенедиктински, на омлет с бекон или друго месо, пълнозърнест хляб, зеленчуци или плодове. Не смея и да мечтая за някакво разнообразие от тематични световни закуски, здравословни опции или пък смуути.

Важно е да уточним, че дадените оценки са само за изпробваната закуска, а не за цялостното меню на ресторанта, но пък са повлияни донякъде от обслужването и интериора - все пак сме в заведение, не у дома. Оценките, разбира се, са субективни, но са съобразени с определен минимум, който може да се очаква от закуската в заведение - пресни продукти, балансирана порция и готвач, който да може да приготви яйца на очи малко по-добре от вас самия. Разбира се, част от тях е и цената - за жалост, тя е слабото място на почти всички посетени заведения.

Grape Central

ул. "Цар Самуил" 45
088 982 0444
Оценка: 4,5 от 5

Макар и да се нарича винен бар, за редовните посетители на Grape Central отдавна е ясно, че на храната тук се отделя точно толкова внимание, колкото и на винoто.

Grape Central предлага брънч - от 12:00 до 16 ч. в събота. Тук ястията може понякога да варират като форма и аранжировка според настроението на готвача, но няколко неща са сигурни - продуктите са винаги качествени и подбрани, изпълнението им е много добро и в крайна сметка наистина е вкусно.

Друг плюс е значителният избор между няколко вида закуски. Скоунове с по 2 поширани яйца и сос холандез, а основната съставка може да е копа ди парма, сьомга и мус от козе сирене или червен боб със сушен домат и ементал. А има и такъв с телешки бъргър и прясна гауда. Това е може би единственото заведение в София, което използва скоунове - хрупкави, маслени английски хлебчета, които, вложени като основа на закуската, сами по себе я качват едно ниво по-горе в сравнение с класическите хлябове.

Сандвичите са френска класика - крок мадам и крок мосю, а оттам нататък следват типовете закуски - средиземномрска, английска, континентална, здравословна - с много зеленчуци, ядки, лабне и хляб с квас. Или пък американски палачинки с конфитюр.

Отделно има и салати и плата със сирена или колбаси и дори супа. Аз лично предпочитам да я заместя с коктейл - мимоза или блъди мери, както приляга на едно дълго дневно мързеливо хранене. Кафето, чаят и био сиропите са комплимент от заведението.

Лично моите фаворити тук са скоуновете, но не с твърде голмо предимство пред всичко останало.

Освен че е вкусна, на храната тук може да се разчита, че е и модерна. Трудно ми е да вложа твърде конкретен смисъл в последното понятие, но нека го кажем така: хранейки се тук в ранния следобед, вие се чувствате гражданин на по-добрата Европа, каквото и да пише на личната ви карта. А това прави Grape Central фаворит за уикенд закуско-обед.

Един вид закуска, вода и коктейл - около 14 лв.

Хабитат

ул. "Стефан Караджа" 26
0888 02 00 37, 0897 81 07 2
Оценка: 4 от 5

В "Хабитат" добре разбират какво е да станеш по обед след изобилен нощен живот, всички клетки в тялото ти да са сърдити и да крещят "порижи се за мен сега, сега, сега!". Тук брънчът започва чак след 12 ч. И е едно много приятно откритие с изненадващо разнообразие. Ако се чувствате привлечени повече към br-то от словосъчетанието brunch, то изборът е между класическа закуска с яйца, пържени картофки, бекон или наденички и препечни филийки; грийл чийз, т.е. тост с три вида сирена и купичка супа; яйца по бенедиктински или омлет.

Повече към обедния край на предложенията клонят салатата с домати и авокадо и стек салатата със свинско филе и рокфор, както и сандвичи - мексиканско бурито и телешки бургер. В по-сладкия спектър - френски тост и американски палачинки с кленов сироп.

И тук се радваме на мимоза и блъди мери (на половин цена с храната).

Добри новини в "Хабитат" са и фактът, че като цяло храната е вкусна, както и приятният лежерен интериор. Яйцата по бенедиктински бяха умело поширани. Пържените картофки са истински. Хлябът е заменен с английски мъфин. И макар че няма да ви накара да се почувствате чак подлудяващо бритиш, със сигурност е по-доброто решение.

Салатата все пак би спечелила, ако изобилно напоеният с винегрет айсберг бъде заменен с по-разнообразни зелени салатки. Като цяло, дресингите и подправките имат нужда от малко по-модерен прочит. Не разбрах и каква беше точно ролята на барбекю соса в чинията - напълно излишен в случая. Но пък мимозата укроти прекомерната критичност. "Хабитат" заслужава шанс.

Един вид закуска, вода и коктейл - около 10 лв.

Spaghetti Kitchen

ул. "6-и Септември" 9
089 056 66 66
Оценка: 2,5 от 5

На пръв поглед разнообразното меню за закуска изкушава - яйца по бенедиктински или неаполитански с доматен сос; маслен киш със сирене и спанак; бейгъл със сьомга и крема сирене "Филаделфия"; гофрети; плато сирена и колбаси с три вида неща за мазане и хляб;

Избирам яйца по бенедиктински. Освен че са класическа комбинация от вкусове, те са и една от най-разпространените закуски в заведенията и това важи дори за оскъдния софийски избор. Което ги прави добра база за сравнение.

И както в любовта, разминаването между красивите думи в менюто и реалността в чинията носи разочарование и болка.
В романтичната си представа човек очаква да потопи пухкав залък пресен хляб в меката сърцевина на рохкия жълтък и да го поднесе към устата си заедно със соса Холандез - този guilty pleasure. И да изпита наслада, наслада, наслада.

В действителността обаче получаваш порядъчно втестен комат. В яйцето нищо не можеш да потопиш, защото е преварено и течна сърцевина няма. А това прави аболютно целия номер безсмислен. Сосът Холандез е истинска изненада - безвкусен. Изключително трудно е да направиш безвкусен холандски сос, като се има предвид, че двете му основни съставки са яйца и масло. Гаден, пресечен, прегорял, суров - да. Но да стане безвкусен изисква майсторство дори в домашни условия. Освен ако в него липсват яйца. Или масло. Или и двете.

Прошутото беше ок, но нямаше никакъв шанс да блесне в тази компания. За разкош - три резена пластмасови домати. И обслужване в стил "не съм оттук и съм за малко".

В Spaghetti Kitchen предлагат и неделен брънч - в до голяма степен припокривща се, но дообогатена стилистика на храната - от 11 до 4 следобяд. Плюсовете му са хубавата градина и приятният интериор в заведението. Минусите - общо взето, всичко останало.

P.S.
До неотдавна съседното заведение Motto, което дели една градина със Spaghetti Kitchen (и е на същия собственик), беше популярно със своя био брънч. И въпреки че персоналът в заведението настоява, че въпросният брънч продъжава да се случва, неколкократните ми опити да го посетя завършваха все с репликата: "Точно днес не го правим". И понеже "точно днес" винаги е днес, както сочи правата логика, то био брънчът на Motto засега остава с неизяснен статут подобно на котката на Шрьодингер. Същото се отнася и за ежедневната закуска: сайтът на заведението твърди, че я има, но пък точно днес...

Закуска, вода и кафе - около 10 лв.

Confetti

ул. "Граф Игнатиев" 4
02 988 44 44
Оценка: 3 от 5

Каквото и да мисля за ресторант Confetti, безспорно е, че там има няколко опции за закуска, а също че е и едно от много малкото места със "здравословни" предложения. (В кавички, тъй като понятието е доста разтегливо. И ако например закуската съдържа нужната ви за целия ден доза захар, то фактът, че в нея има и мюсли не променя качествено нещата. Но това е друга тема.)

От 9 до 11:30 сутринта в Confetti може да избирате между въпросните здравословни опции - шейк с плодове, кисело мляко и мюсли; корнфлейкс с прясно мляко и плодове; кисело мляко със сладко и шоколадови бисквити; пълнозърнести бисквити с цедено кисело мляко и сладко. Всички поднесени в големи купи.

Следва секцията "не ме занимавай с глупости и дай по същество" - пържени филийки; американска закуска - три яйца, бъркани или на очи, бекон и хляб, и английският й вариант - с добавка наденички; четири вида омлет; и няколко печива.

Американската закуска наистина е от три яйца - избирам ги на очи, което ми осигурява онзи дразнещ целофанен ефект, когато позагорят отдолу. Хлябът са две малки черни питки полуфабрикат. И възсолен бекон - от по-евтиния. В английския вариант наденичките са...бейби кренвирши. Бейби кренвирши, really!?!
Ако и няколко стръка рукола се бяха откъснали от сърцето, нямаше да е зле.

Един вид закуска, вода и кафе - около 10 лв.

Pastoccino

ул. "Сан Стефано" 18
0887 181856, 0884 181861
Оценка: 3,5 от 5

Това е едно от новите бистра в централна София. Свежо, цветно и непретенциозно местенце със също така непретенциозна кухня. Хубавата новина е, че отваря още в девет сутринта и предлага закуска - бъркани яйца, сирене, бекон, хляб с масло и мед и зеленчуци. Отделно има и няколко вида печива, мъфини и къпкейкове.

Порцията е солидна - успях да се справя само с част от нея, но предполагам би била радостна гледка за тези, свикнали да хапват по-стабилно сутрин. Не впечатлява с визия, а продуктите може и да не са от премиум сегмента, но не са и от най-ниския, така че оценявам малките радости - зеленчуците имат вкус, маслото се държи като масло, беконът е сочен, а бърканите яйца са с поне две идеи по-вкусни от тези, които мога да си приготвя сама у дома.

Малък проблем тук има с хляба "от нашата витрина". Може би е по-добра идея да дойде от нечия друга витрина, зад която умеят да го приготвят по-добре.

Закуска, кафе и вода - около 10 лв.

Гастротека

бул. "Патриарх Евтимий" 76
0896 50 55 05
Оценка: 2,5 от 5

Когато инвестираш в ресторант, който ще има претенция за качество по-виско от средното, при това в изключително трудния жанр на френската кухня, то трябва да помислиш за всички детайли. А това е нещо, което в отворения в началото на лятото ресторант Гастротека L'Art De Vivre не са направили.

Закуската тук е целодневна - от 11 до 18 часа. Но необяснимо защо, при положение, че е един от големите акценти на заведението, тя сякаш е тотално пренебрегната от хората зад "Гастротека". Първо, приготвянето й отнема неприемливо много време (около 40 минути). Второ, качеството й само за два месеца рязко спадна. И трето, видът й подсказва, че е поверена на обучаващия се още помощник на помощника на помощника на главния готвач.

Повечето предложения са френски класики - крок мадам и крок мосю, няколко вида киш, както и кросани (включително кроасан, пълнен с бъркани яйца) и омлет. И докато малко след отварянето на заведението човек можеше да намери за какво да похвали част от тези предложения, сега вече крок мадам (което трябва да е ни повече, ни по малко от запечен хляб с шунка, сирене, сос бешамел и яйце) е миниатюрен сандвич с евтин тост-хляб и зле поширано яйце, ширещ се самотен в голямата бяла чиния. Поне няколко зелени акцента да имаше...
Бърканите яйца в кроасан всъщност са едно яйце във вчерашен кроасан. А омлетът в най-добрия случай е посредствен.

Плюс е, че цените на самата закуска са сравнително ниски, но пък не достатъчно за предлаганото качество.

Закуска, кафе и вода - около 8 лв.

Smuggler's Diner

ул. "Христо Белчев" 29
0877432380, 0884356935
Оценка: 2 от 5

Smuggler's е дайнър от американски тип, а наличието на закуска през целия ден е част от самата концепция на този вид заведение.
И тук наистина се предлага закуска целодневно. Тя е съвсем семпла - няколко разновидности на яйца - бъркани, пържени (може би се има предвид на очи, не става съвсем ясно), омлети. Ако внезапно ви обземе американски ентусиазъм - има и американски палачинки и млечни шейкове. Ако не - пържени филийки.

Говорим за сравнително нискобюджетна закуска - и като съдържание, и като цени, макар и да има някои странности при ценообразуването.

Под каквато и форма да поръчате яйцата, те идват с две клети половинки тост от пакетиран хляб. Беконът е хрупкав до затруднение. Барманът-сервитьор очевидно не желае да бъде бaрман-сервитьор и очаквам всеки момент да се разплаче, въпреки че се старае да не му личи. Очуканите масички във вътрешния двор допълват тегавината на ситуацията, а удивителна слага фактът, че доскоро респектиращият асортимент от крафт бири точно в този ден е сведен до избор от две обикновени бири и един бг крафт. Взимам го, че иначе и аз ще се разплача.

Един вид закуска и бира - около 9-10 лв.

Corso

бул. "Цар Освободител" 10
088 883 82 28
Оценка: 3,5 от 5

Заведението в популярната столична сграда на някогашния "Минералсувенир" на жълтите павета през последната година претърпя някои промени и се превърна в цял тематичен комплекс. И трябва да признаем, че уцели формулата. Corso е масово заведение, но пък претенцията му (или по-скоро липсата й) е в хармония с предлагането и дори по-малка, което е похвално.

Вниманието е насочено към първия етаж, който функционира като един вид deli - отделни витрини, от които сутрин можете да избирате между няколко вида закуски, а след 12 ч. има и обедно меню. И си тежи на мястото, ако работите в някой от многобройните офиси наоколо и искате да закусите сносно, без да губите време и на изгодна цена.

Предимството - нещата се приготвят на място. Сандвичите, пицата и тестените опции преобладават, но поне са пресни и разнообразни по вид. Домашната баница заслужава похвала, а ако залитате по разните му там пърженки - мекиците тук са толкова добри, колкото могат да бъдат едни мекици. Омлетите са в няколко разновидности - задоволителни и като качество, и като количество. Сладкишите са в изобилие.

Закуска, кафе и сок - 6-8 лв.

По-фризираната версия на японската поговорка "Закуската изяж сам. Обяда раздели с приятел. А вечерята дай на врага си".

Акценти от броя:

- Трима от най-добрите сладкари на България
и бъдещето на десерта
- От нищо нещо: за танца на захарта с ядките
и връзката между халва, нуга и турон
- Сладките вина и пътят им до трапезата ни

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK