Новини

Rene's feast

Весела Николаева 10 октомври 2015, 20:18

Рене Йошида може да познавате от много места – като актриса, като посетител на куп места за вкусно хранене, а може и да сте я срещали в рубриката на bacchus.bg "Рене от пролет до зима". Последното казва много за избора на тема от последната вечеря на "Бакхус" от поредицата "12 вечери на любителите-готвачи". Рене готви сезонно, тя обича сезонна храна, и фантазията й се отключва от разнообразието, което градината и пазарите предлагат в точното определен период.

На върха на сезоните

Важно е да се готви сезонна храна, защото за всяко нещо в природата си има време и място", обясни Рене. Например – ако украсявате коледната елха през лятото, тогава може да ядете и домати през зимата. За нея лично е "доста налудничаво, нито хранителните стойности, нито вкусовите качества на продуктите са това, което трябва да бъдат".

Темата на последната вечеря беше "Наесен с песен" и макар да не сме пяли (поне по време на яденето), мелодията на есента лекичко се прокрадваше от чиниите с ястия в топли цветове.

Есента е един от най-хубавите сезони, с толкова голяма кошница от разнообразни храни, които  можете да наберете и сготвите, колкото няма в нито един друг сезон.

Рене Йошида е избрала лесно менюто на вечерята, която по традиция се проведе в Show How – демонстрационният ресторант на "Томеко" в София.

"За мен храната винаги трябва да е сезонна, есенни продукти, а останалото е въображение", каза Рене. Менюто е "сглобено" за 30 минути – толкова време й било необходимо да се спре на варианти за четирите степени на вечерята, плюс малкия комплимент за "добре дошли" на гостите – севиче от треска, поднесено със  Stоlichnaya vodka. Към ястията бяха поднесени и дегустационни води Acqua Panna & S.Pellegrino.

Есента започна от салатата – с печена тиква, киноа, тиквени семки, козе сирене, мента и хариса дресинг. Ако досега не сте пробвали – печената тиква, освен сладостта на меда, много добре поема и различни комбинации за салата. Особено, ако отгоре има леко запечени тиквени семки. Киноата е от варивата, които не превземат вкуса, а поемат и допълват основните аромати на ястията. В нашия случай тиквата, козето сирене и леко пикантният хариса дресинг си съжителстваха много уютно и ненатрапчиво в чинията. За компанията им дойде и коктейл тип "пунш", отново със Stоlichnaya vodka.

Ясно, вкусно и с много любов

По думите на Рене зад никоя рецепта няма тайни, всичко е явно. "Вече всичко е измислено в кухнята и няма много тайни, останали за споделяне. Единственото специално нещо, което слагам в приготвяната храна, е много любов и грижа", обясни гост-готвачът.

И понеже продължаваме да сме на тема есен, от предястието струи много топлина, грижа и любов - "Кесадия" с точени кори, картофи, манатарки, овчи кашкавал, мащерка. Всичко това със салата от червен лук (овкусен с лимонов сок, както се усещаше) и магданоз. Кесадията е предястие, което се състои от точени кори или тортиля питки, между които се слага някакъв пълнеж.

Може да се приготвя и като основно ястие, и в него се слага каквото обичате. Така че – испанската  кесадия в нашия случай беше комбинирана с вкусен български кашкавал и аромата на планините – мащерка. Всичко това – с вино Libaio chardonnay IGT Toscana Bianco.

Рене разказа, че няма определена кухня, която да нарече любима – всичко вкусно и приготвено добре е любимо, и обича храната да е "семпла, вкусна и с душа". И понеже казват, че подправките са душата на всяко ястие – основното беше придружено от топлия, апетитет и нежен аромат на пушените свински ребра със сос от сини сливи, поднесени с пюре от пащърнак.

Пюрето от пащърнак външно прилича на картофено, но когато го опитате започвате да се чудите какъв е този сладко-земен и нежен вкус – то е по-ефирно от картофите и тайната всъщност е в самия пащърнак. Зеленчукът има леко сладък вкус и особен аромат, който не приема да го замаскирате с тежки подправки. Сосът от сини сливи и ребърцата са му напълно достатъчни да се разгърне. А още повече изрази себе си в комбинацията с червено вино Riserva Ducale Chianti Classico DOCD Riserva Rosso, което сега започва да се внася за пръв път в България от "Авенди".

У дома и на други вкусни места

Преди да ви разкажем за десерта, ще се отклоним малко в историята на Рене и любовта й към храната. Казва, че винаги е обичала да готви и цялото й семейство има отношение към храната – от малка е гледала как се правят катми, баници, палачинки, зимнина "и хиляди други", в което е помагала. Така се е учила, а години по-късно идва срещата с Джун Йошида - "и нещата излязоха извън контрол".

Джун Йошида е създателят, собственик и шеф-готвач на ресторант "Щастливото прасе" в София, едно от любимите места за хранене на Рене. За мястото тя казва "Няма такава кухня. комбинации, вкусове, отношение. Всеки сезон се сменя менюто, малко е и няма нищо излишно, нито нещо му липсва". Иначе любимите й ресторанти в София не са много – най-старият гръцки ресторант "Густоза" в кв. "Слатина", в който можеш да си хапнеш прясна риба, скариди, октоподи, мусака, а "крем питата е да полудееш", възторжено споделя Рене.

Места за опитване на по-далечни ястия за Рене са "Гуркха" в "Лозенец", с индийско-непалска кухня, както и китайския ресторант в кв. "Свобода" - там можеш да опиташ истинска китайска храна, а не "това, което минава за такава". И още едно наистина вкусно място - "Мистър Ули" на ъгъла на улиците "Искър" и "Дунав", чиято обстановка е пълна с "безумства и недоразумения", но храната е "просто много вкусна". Там има бели миди, истински чипс, бузи, постни ястия... Ако послушате как Рене говори за храна, ще огладнеете.

Но на нас в Show How все пак ни остана място и за десерта от шоколадова панакота с канела и карамфил. Канелата, между нас казано, много обича да е в компанията на шоколад, или може би е правилно да кажем, че шоколадът обича канелата.

Толкова добре си бяха паснали в тройката с карамфила, че минути след поднасянето, един поглед крадешком по околните маси показваше празни купички и гости, които усърдно обират последните хапки. И за още повече вкус на всичко това – чашка коняк Hennessy Fine de Cognac, както във всяка вечеря на "Бакхус".

Очаквайте новите ни гости в "12 вечери на любителите – готвачи", и научете първи за тях от сайта и фейсбук страницата на "Бакхус".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK