Новини

Епикурейство, творчество и красота

Ивайло Харалампиев 27 октомври 2015, 14:47

Когато преди няколко години готвачите Серхио Ерман и Ник Брил решават да създадат ресторанта The Jane, те се съюзяват с архитектурното и дизайнерско студио Piet Boon. За място избират параклиса на някогашна военна болница в белгийския град Антверпен.

За лайтмотив използват фразата "divine" fine dining meets rock 'n roll. Водени от вярата си в силата на автентичността, функционалността и материалите, които "остаряват красиво", архитектите правят по-сериозни промени в интериора само при крайна необходимост. Резултатът донесе на The Jane титлите най-добър международен и най-добър европейски ресторант на раздадените в Лондон Restaurant&Bar Design Awards. Това беше седмото издание на наградите, оценяващи дизайна на най-разнородни заведения, начело с ресторанти и барове /включително и фургони за храна/ в цял свят.

Вдъхновен от някогашните луксозни круизни лайнери в стил ар деко, бар Dandelyan в Лондон по дизайн на Том Диксън и неговото Design Researh Studio печели наградите за най-добър международен бар, най-добър бар в Обединеното кралство и най-добър бар в хотел /Mondrian/. Заведението с канапета в лавандулови нюанси, златисти кадифени фотьойли, кръгли огледални маси и голям тъмнозелен мраморен плот е с гледка към Темза.

За Restaurant&Bar Design Awards се надпреварваха 860 участници от 70 страни, а наградите бяха разпрелени в 36 категории от 24-членно международно жури. В него участват издателят на Esquire и Forbes в Испания Андрес Родригес, редактор "Пътувания" в сп. Wallpaper Лорън Хо, готвачите Волфганг Бекер и Яник Алено, архитектът Матео Тун.

За най-добър международен бар беше избран Archie Rose Distilling Co в Сидни  /Acme&Co/.

Най-добър ресторант във Великобритания стана The Gallery at Sketch.

Най-добър европейски бар - Le Bar du Plaza Athenee /Jouin Manku/ в Париж.

Наградата за външен дизайн печели Biutiful /Twins Studio/ в Букурещ.

До полуфинала сред шестте кандидати за наградата в категория "най-добър европейски бар" стигна и софийският PM: по дизайн на ръководеното от Светослав Тодоров студио Mode. Миналата година техният Night Flight стана най-добър бар в Европа. Сред финалистите за най-добър европейски ресторант тогава попадна и друг техен проект, Piece of Paradise в Paradise Mall. През 2012 българското студио спечели в разделите най-добър европейски и международен бар с Cafe Graffiti във Варна.

Организаторите на наградите, раздадени в Old Truman Brewery в Лондон, решиха церемонията тази година да мине под мотото A Story: Building Emotions. За целта те попитаха участващите дизайнерски студия "Кои са главните емоции свързани със създаването на един страхотен ресторант или бар и как са пресъздадени във вашата работа?". Те откриваха някои водещи емоции сред които амбиция/намерения, креативност/смелост, осъществяване/победа. На церемонията дизайнерите ги пресъздадоха под формата на визуални "емоционални" панели.

restaurantandbardesignawards.com

Наградените:

Richard Powers, The Тane

Emily Andrews, Dandelyan

Murray Frederick, Archie Rose

Rob Whitrow, The Gallery at Sketch

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic     Акценти от броя:

   - Трима от най-добрите сладкари на България
   и бъдещето на десерта
 
   - От нищо нещо: за танца на захарта с ядките
   и връзката между халва, нуга и турон
 
   - Сладките вина и пътят им до трапезата ни
     Купете online                                    Вижте повече

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK