Новини

Познай кой ще сготви за вечеря

Тамара Вълчева 17 ноември 2015, 15:45

Менюто тази вечер е домашно направен хумус, сьомга и patlican begendi – кьопоолу със сос бешамел, всичко това полято с анасоново раки. Осем приятели около масата, а домакините си пият спокойно, вместо да режат салата и сервират. Вечерята би приличала на съвсем нормално софийско гости, ако в кухнята не готвеше непознат за всички пътешественик, с когото са се срещнали преди два часа. Готвачът Дейя Узували е от Истанбул, а от две години обикаля света като foodie backpacker, с раницa на гърба и два тигана. 

След като обяви в сайта или на фейсбук страницата си коя е следващата му дестинация, хората могат да предложат на странстващия готвач дома си за нощувка. Дейя им се отблагодарява с гурме вечеря, която за домакините е безплатна, а за гостите им е срещу  куверт (различен според страната, в София беше 40 лв.).

"Дълги години бях event manager в Истанбул, имах клубове, организирах събития и след толкова натоварен социален живот, изведнъж се отегчих и уморих от непрестанната надпревара за спечелване на повече пари", казва Дейя. Премества се на село, където става в 6 часа сутрин, за да се грижи за животните, занимава се със земеделие и има съвсем обикновено всекидневие. "Пълната тишина и живот сред природата бързо ми помогнаха да се възстановя, но осъзнавайки, че съм истински щастлив само когато пътувам, започнах да мисля варианти това да се случи". 

Известно време кани туристи в Истанбул чрез платформата за споделено хранене Eat With – "така или иначе постоянно готвех за приятели и бях изкарал толкова много готварски курсове". Но идеята за food backpacking се заражда, докато е на гости на негова приятелка в Москва – "Попита ме дали искам да приготвя турска специалитети в дома на известен руски готвач, и аз се съгласих. Оказах се заобиколен от манекенки, актьори и местни величия. Всички бяха доволни от вечерята."

Дейя пробва с Белград и за няколко часа всички дати, на които е обявил, че ще бъде в града, са запълнени – готви за по 15 души, желаещите да се включат са повече от обявените места. Следват 25 държави, 45 града и безброй весели вечери. 

В София пристига от Варшава, следващата седмица ще е в Букурещ, след това Берлин, Щутгарт и Виена. Във всеки град предварително разучава къде да е най-подходящото място за пазаруване и къде са най-добрите продукти. За тези две години той споделя, че няма нито една неприятна случка. Всички хора, които са отваряли домовете и кухните за него са били гостоприемни. "Най-много да се уморя, а те да искат да продължат да пият и да си говорят цяла нощ, но дори и това се случва рядко".

В началото е готвил едно и също: чили доматена салата, агнешко с патладжани на грил, хумус и десерт. Постепенно започва да разнообразява менюто. Въпреки, че се опитва да популяризира богатата турска кухня, хората продължават да държат на хумус. "В Испания модифицирах хумуса като използвах бульон от скаридите, за да го сгъстя". 

Дейя носи винаги със себе си кимион, червен пипер, люти чушки. "А в Холандия попаднах на страхотни домакини колумбийци, които имаха страшно интересни подправки". 

Не винаги всичко е по план – веднъж  намерението му да направи зелеви сърми се проваля, защото на холандското зеле му трябват много повече часове за да омекне и да става за ядене. 

Веднъж Дейя готви за цяла сватба в Барселона. "Получих съобщение от момиче, че следи сайта ми и иска да готвя за сватбата им в Барселона, която е след месец. Малко по-късно ми писа, че се отказва, защото не може да намери подходящо помещение." Такава организаторът на събития в него се събужда и от Истанбул успява да намери помещение с тераса с гледка и хубава кухня в Испания. Намира и помощник за него и организира всичко навреме, като успява да се вмести в скромния бюджет на двойката. "Това беше една от най-веселите сватби. Младоженците са се запознали в Twitter, той й е предложил брак в социалната мрежа, цялата организация за събитието се случи през Facebook, а те излъчваха самата сватба за приятелите им по света в социална мрежа за стрийминг. След този опит Дейя е сигурен, че може да готви за всеки и по всякакъв повод. 

Маршрутът му може да следите на https://www.facebook.com/foodiebackpacker/

http://www.foodiebackpacker.com/ href="http://www.foodiebackpacker.com


А докато чакаме Дейя отново да мине през България, "Бакхус" ви кани на тематична вечеря "Храна за мозъка". Вижте повече ТУК

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK