Новини

Гъбен SOS

Тамара Вълчева 10 декември 2015, 01:44

Вървейки по ул. "Иван Вазов", може и да го подминете. Нищо отвън не подксазва какви ценни гурме находки се крият в малкия, отворен съвсем скоро магазин за диви гъби и трюфели. Трюфелите са истински, не бонбони, а черни, летни и бели зимни трюфели, които се вадят от земята и най-евтините са 500 и 1000 евро за килограм. Те се продават изсушени и консервиран в зехтин в буркан. В магазина има още тринайсет вида сушени диворастящи горски гъби, комбинации от различни подправки и морска сол и брашно от гъби. Пакетчетата с изсушени гъби, в зависимост от вида и разфасовката, са между 6 и 16 лв. Тук може да се купи дори смръчкула, която обаче е с цена около 500 евро за килограм.

Магазин "Трюфелини" е на българската фирма "Софрим", която от 1993 г. насам се занимава с изкупуване, обработване и износ на гъби. "Българската горска гъба се слави с добро име във Франция, Англия, Белгия, САЩ, защото е ароматна. В момента най-големият конкурент на пазара ни е Китай, но техните продукти нямат същите вкусови качества", казва Бойка Николова – управителка на семейния бизнес. "Често гурме ресторанти от цял свят изкупуват от нас и от Китай манатарки и после ги смесват, за да вземат от аромата на българските." Идеята им за семейния бизнес идва, когато през девесетте, работейки с италиански партньори осъзнават какъв е интересът към българските диворастящи гъби.

Най-много гъби се събират в Стара планина и в Родопите. "Тази година е силен сезонът на тръблинката – още има, защото беше по-топло от обикновено" . Базата им за сушене в Елин Пелин и основната технология дехидретация – остават 12% вода. Пакетчетата са с разфасовки от 20 до 500 гр и с подробно обяснение как да се потопят в топла вода преди употреба, описани са и полезните вещества и кои витамини има.

В магаизна има и подаръчни пакети на различни цени с буркани с подправки, зехтин и гъби.

Бойка Николова напомня, че в повечето ресторанти с две и три звезди ""Ое по света в менюто задължително присъстват диворастящи гъби - "готвачите предпочитат да са изсушени, защото тогава са по-ароматни". Тя отваря първия си магазин в България сега, защото забелязват, че вече и много български ресторанти започват да ги предлагат и че българите търсят все по-инетерсен кулинарни решения. От сайта им може да поръчате всички продукти с доставка - trufelini.net

 ул. "Иван Вазов" 20

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK