Новини

Рене от пролет до зима (януари)

Рене Йошида 18 януари 2016, 13:10

Февруари дойде и фейсбук ме подсети, че преди шест години по това време съм била във Венеция. Не започвайте да ахкате! Въобще не срещнах представата си за онова романтично място, създадена от старите филми. Да, имаше гондоли, но беше много сиво (може би заради сезона), пълно с досадни туристи, хиляди магазини за маски и венецианско стъкло, миризливи канали, и единствените неща, които спасиха пътешествието, бяха Надя (най-лудата руса жена, раждана на планетата), бутилките розе, които изпихме, последвалият смях  и първата Паста Вонголе, която изядох в живота си. Беше любов от първа вилица. Просто, ясно, точно и така ти обърква главата и душата... Любов! Спрях да мисля за всичко останало. Искам да направя тази паста точно сега. И понеже съдбата винаги е на моя страна, само преди месец в Халите отвори нов рибен щанд, който, освен хилядите големи и малки рибки, предлага какво?! - ВОНГОЛЕ! Това са онези бели миди, които всеки уважаващ себе си любител на морската храна знае,  пробвал е, или скоро ще пробва.

Тази паста, сама по себе си, е доста лесна за приготвяне, може да изглежда много семпла, но драги мои, най-вкусната храна на света за мен, е най-простичката и откровената храна, там където добрият продукт е крал или кралица и само толкова.

Ще ни трябва бяло вино. Аз ще използвам "Тамянка" на Братанов. Пак повтарям принципа: ако не става за пиене - не става за готвене. Магданоз, сушена люта чушка, чесън, паста, разбира се, и сме готови.

И понеже съм много добра, ще ви покажа как да си направите осолени лимони, които може да ползвате за салати, риби всякакви рецепти, особено мароканските. Ползват се само корите им, които заради солта засилват интензитета на вкуса си и стават чудеса. Ще ползваме майер лимони, които за разлика от обикновените са доста по- сладки, напомнят вкуса на мандарина и са леко оранжевикави (мисля, че за първи път използвам тази дума). Откриваеми са само от декември докъм май, но  дори и за толкова сме благодарни, че ги има. Може да бъдат заменени с другите, но ако има избор, ползвайте тези.

Спагети  Вонголе

Продукти за 4 порции:

Спагети – 400 гр

Магданоз – 1 връзка

Чесън - 4/5 скилидки

Бяло вино – 250 мл

Сушена люта чушка – 2-3 бр.

Миди вонголе – 1 кг

Измивате мидите.  Кипвате подсолена вода и слагате спагетите. Варите, докато станат алденте, тоест неразварени, а леко твърди. Прецеждате, като запазвате част от водата. Загрявате зехтин и добавяте чесъна и чушките. Преди чесънът да е хванал цвят, прибавяте мидите и веднага след тях виното. Оставете алкохолът да се изпари и сложете замалко похлупак. Мидите много скоро ще се отворят - тогава сложете и спагетите, малко от водата, за да се досготви пастата, ако е много сурова, после наситно нарязания магданоз. Разбъркайте добре и веднага към масата, защото пастата трябва да се яде гореща.. поне в повечето от случаите.

Осолени майер лимони

Няма да ви кажа колко лимони, защото може да прецените сами спрямо това колко литров буркан ще използвате. Другата съставка е сол и сме готови за действие. Режете краищата на лимона съвсем малко без да стигате до месестата част. Срязвате по дължина на четири като не стигате до долу и оставяте края да държи заедно четирите части.  Послолявате от вътрешната част на лимона с ½ ч.л. сол и слагате в буркана. Така докато покриете цялото дъно с лимони. Натиснете ги отгоре внимателно, но и не съвсем, защото искаме да пуснат колкото може повече сок. поръсете всеки един с ½ ч.л. сол и повторете цялата процедура, докато бурканът се напълни догоре. Лимоните трябва да са покрити целите в сок, така че, ако се наложи, изцедете допълнително и добавете към лимоните. Затворете добре, изчакайте час на стайна температура и приберете на хладно място без директна слънчева светлина за най- малко три седмици. Ще сте повече от доволни да узнаете, че издържат цели шест месеца. 

Фотограф: Анелия Тодорова

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK