Новини

Гладни за кино

Марина Караконова 26 януари 2016, 12:33
В рамките на "Кулинарно кино", прожекциите са придружени от вечеря с тристепенно меню, приготвено от реномирани готвачи, по мотиви от показвания филм. В миналогодишното издание на фестивала участваха всепризнати майстори като Пако Перез, Томас Йошида и Масимо Ботура. Един от готвачите, Масимо Ботура (на снимката четвърти отляво надясно), носител на три звезди "Мишлен", успя едновременно да бъде главен герой в епизод от поредицата на на Дейвид Гелб Chef’s Table, да готви след прожекцията на филма, да раздава автографи на книгата си "Никога не вярвай на кльощав италиански готвач" и да участва в разговори с публика и журналисти.


Copyright: Ali Ghandtschi, Geisels Werneckhof, Francesc Guillamet, Paolo Terzi

"Прави храна, не война" е мотото на 10-то издание на Culinary Cinema, което тази година ще бъде в рамките на Berlinale /14 – 19 февруари/.

Ще бъдат прожектирани около 12 документални филма, поне три от тях ще са със световна премиера. Обединяващата тема е храната като култура и политика, или, както обяснява директорът на фестивала Дитер Кослик, "войната не е подходящото средство за разрешаване на проблеми като расизма, бедността или климатичните проблеми. Кухните по света са за тази работа." 

След всяка прожекция ще има вечеря, чието меню ще е свързано с филма.

Филмите са от Щатите, Сингапур, Израел/Германия, Испания, Холандия и Англия. 

Фестивалът ще бъде открит с премиерата на документалния филм на Пеп Гател Campo a través. Mugaritz, intuyendo un camino за ресторант Mugaritz, който е в първата десетка на класацията The World's 50 Best Restaurants. Ще присъства и главният му готвач Андони Луис Адуриз. Закриването ще бъде с два исторически късометражни филма: канадският "Как да построим иглу" от 1949 г. и германският дадаистки Vormittags-Spuk /Призраци преди закуска/ от 1928 г. 

Със световна премиера ще е холандският Ants on a Shrimp, който проследява Рене Реджепи и пътешествието на ресторант Noma от Копенхаген до Япония. Café Nagler /Израел/Германия/, също с премиера, разказва за легендарното кафене Nagler – едно от най-модерните места не само в Берлин, но и в света през 20-те години на миналия век. Режисьорка на филма е Мор Каплански, потомка на собствениците му. Сингапурският Wanton Mee разказва за уличната храна на Сингапур, може би с най-високо качество и разнообразие в света.  

Американският In Defense of Food е по бестселъра на Майкъл Полан и поставя въпроса, който днес всички си задават: с какво да се храним, за да сме здрави?

Какво още се случва в рамките на кулинарното "Берлинале", миналата година научихме с подробности, направо от ктухнята, благодарение на хубавия текст на Вера Траянова.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK