Новини

Рене от пролет до зима (февруари)

Рене Йошида 18 февруари 2016, 13:00

Февруари месец е. Вали сняг, пече слънце, котките са разгонени, аз съм болна и като цяло всичко е объркано и наопаки. Единственото сигурно нещо е че и този месец ще направя няколко рецепти, които нямам търпение да споделя с вас. Нямам търпение, защото темата е бабините рецепти. Толкова ми е мило, че ако пишех върху лист хартия, щяхте да видите следите от сълзи и сополи. Спомени за злоядост, много търпение и любов нахлуват в главата ми.

Сигурно се досещате, че рецептите няма да са съвсем такива, каквито са били, когато те са ги готвили, защото това е моята рубрика, а не тяхната и тук аз имам последна дума в кухнята. А и повярвайте ми, особено за първата рецепта -  бухти, ще сте ми изключително благодарни за подобренията, защото, ако ги бяхте пробвали във вида, в който ги правеше баба ми, със сигурност щяхте да постъпите като мен и сестра ми - бой с храна. Влюбването ми в това пържено тесто дойде доста по- късно, когато мъжът ми ги направи по спомени от неговата баба. Оттогава ги наричам душички и ги предпочитам тях вместо торта, когато имам рожден ден... ето колко ги обичам. Моята тайна е, че им слагам каквото ми хрумне - хариса, салами, сирена, билки. Този път ще ползваме мащерка.

Втората рецепта е на другата ми баба, която познава много добре храната, която приготвя. При нея нямаше бой с храна, а бой за нея. В нейна чест ще направя сирена каша, която е какво.. каша от сирене, но към нея ще добавим спанак, пресни билки, поширано яйце, пушен пипер. И понеже всяка каша иска хляб, ще направим един, който не се меси и, мисля, всеки може да приготви много лесно вкъщи.

Хайде, драги, всички по печките, ръкавите до раменете и следвайте мойте инструкции!

Бухти с мащерка

Продукти:

Кисело мляко - 1 кофичка

Яйца – 2 бр.

Сода бикарбонат – 1 ч.л.

Брашно – 250 гр

Мащерка – 10 стръка

Олио (предпочитам от семки на грозде) – 500 мл

Разбърквате добре всички продукти заедно, като не забравяте да почистите предварително мащерката, за да използвате само листенцата. В по-висока тенджера загрявате мазнината. Нека температурата да е малко над средната, за а може бухтите да се сготвят добре и отвътре. Ако е по- висока ще останат сурови, колкото и добре да изглеждат отвън. Загребете ½ с.л. от сместа и внимателно изсипете в горещото олио. Не правете много наведнъж, за да може лесно да ги обръщате, а и за да се готвят равномерно. Всеки път, когато добавите ново тесто в мазнината, температурата пада и това променя процеса на готвене. Ето, предупредих ви, а вие правете каквото си решите.

Когато станат златисти от едната страна, обръщате и изчаквате за същия ефект и от другата. Вадите, слагате върху кухненска хартия, за да попие ненужната мазнина и сервирате с каквото ви душа иска.

Сирена каша със спанак, билки, поширано яйце и пушен пипер
 

Продукти за 4 порции:

Спанак - 4 шепи

Сирене – 300 гр

Брашно – 4 с.л.

Масло – 150 гр.

Яйце – 4 бр.

Пушен червен пипер – 1 с.л.

Зехтин – 4 с.л.

Вода – 500 мл

Билките може да са всякакви. Аз използвах копър, магданоз, мента и босилек

Разтопявате маслото и добавяте брашното. Бъркате, за да не стане на бучки. Изчаквате да добие златист цвят и добавяте водата, сиренето и спанака. Не задушавам спанака, за да остане свеж и зелен. Разбърквате, докато се сгъсти и махате от огъня. Поширате яйцата и ги слагате в ледена вода, за да спрете процесът на готвене. Загрявате зехтина и добавяте пипера съвсем за малко, за да не изгори и да запази цвета си. Нарязвате билките по-наедро. Сипвате кашата в чиния. Слагате яйцето, поръсвате с билките и добавяте запръжката от пипера. Готово!

Хляб без месене

Продукти:

Вода – 400 мл  (35градуса)

Мая на прах - 1 пакетче (8.5 гр)

Морска сол - 1/2 с.л.

Брашно – 450 гр

В голяма купа смесете водата, солта и маята. Разбъркайте, докато се разтворят. Започнете да добавяте брашното, докато стане тестото. Сложете в съд, който може да побере количество три пъти по-голямо от готовото тесто. Покрийте с пластмасово фолио и оставете на стайна температура. Ако помещението е по- топло, два часа са напълно достатъчни. Ако не – два и половина.

Загрейте фурната на  230 градуса и поставете съда, в който ще печете хляба за 30 мин. Хубаво е да има капак, но ако няма, може да ползвате алуминиево фолио после, когато печете хляба. Прз това време вземете хартия за печене. Поръсете с брашно и изсипете внимателно тестото. Оформете го на топка. Всичко трябва да стане за 20 секунди, за да не изкарате въздуха от тестото. Сложете в загрятия съд, сложете капак или фолио и печете 45 мин. Махнете капака и оставете за още 8-12мин., докато се зачерви.

Толкова от мен! Отивам да се обадя на милите ми бабета, за да им кажа колко ги обичам, защото знам, че нищо не е вечно и всички имат нужда от любов, а вие правете каквото ви се иска и отдава.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK