Новини

Напа изгуби една от легендите си

Марина Караконова 23 февруари 2016, 00:48

Питър Мондави /баща/, едно от най-големите имена на вината на Напа, и човекът, който ръководеше семейната Charles Krug Winery повече от половин век, почина на 101 години, съобщават световните агенции. 

Роден е през 1914 г. в семейство на италиански имигранти. Завършва икономика в Станфордския университет, а след това – енология и химия в Калифорнийския университет. Участва във Втората световна война, връщайки се в Америка през 1946 г.

Питър Мондави започва кариерата си още през 1943 г. Тогава родителите му купуват винарната Charles Krug, основана от пруския емигрант Чарлз Круг през 1861 г. Поема я през 1976 г., след смъртта на майка си. Питър прави виното, брат му Робърт отговаря за бизнеса. Но непрекъснатите им несъгласия водят до тяхната раздяла – Робърт напуска семейния бизнес и през 1966 г. основава Robert Mondavi Winery.

Името на Питър му бързо се превръща в легенда. В голяма степен това е човекът, който налага стила "Напа" - например той настоява да се купи френски дъб за отлежаването на вината, и така става първият направил го в Напа. 

През 1986 г. Асоциацията на винопроизводителите в долината Напа го обявява за една от "12-те живи легенди на Напа". През 2002 г. той е на корицата на Wine Spectator. По-късно, за същото списание, вече 99-годишен, казва: "Това, което правя всеки ден, е да отида във винарната, да подпиша няколко сметки, да опитам вината, за да съм сигурен, че вървим в правилната посока." Отличията му са неизброими, а той ги приема с пословичната си скромност. 

Пенсионира се на сто годишна възраст – през 2015 г.

В момента бизнесът се управлява от дъщеря му, и двамата му сина. Питър Мондави има 9 внуци и двама правнуци. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK