Новини

Чинията срещу екрана

Марина Караконова 08 март 2016, 14:39

Програма "Кино Гурме" ще ни представи пет филма:

Кой убива великите готвачи на Европа? WHO IS KILLING THE GREAT CHEFS OF EUROPE? /1978 г./

Режисьор на филма е Тед Кочев. Филмът ни представя чревоугодника Макс, който трябва да свали 63,5 кг, защото в противен случай сърцето му няма да издържи. Но как да изгуби толкова тегло, когато любимите му кулинари продължават да готвят великолепни ястия? Изведнъж най-добрите готвачи на Европа започват да измират по мистериозен начин, но всеки е убит от "специалитета" си. Преса за патица пада върху главата на единия, друг е изпечен в собствената си фурна. Всички улики сочат към Макс. Но той ли е истинският убиец? 

С Филип Ноаре, Жаклин Бисе, Жан Рошфор, Жан-Пиер Касел.

13 март, от 16 часа, кино Люмиер 

15 март, от 19 часа, Евро Синема.

Готвачи на турне /2015 г./ COOKING UP A TRIBUTE  

Испански документален филм на режисьорите Андреа Гомес и Луис Гонсалес. Разказва ни историята на братята Рока, обственици на един от най-добрите ресторанти в света - El Celler de Can Roca, които, в стремежа си да бъдат иновативни и да отворят кухнята си към света, решават да затворят ресторанта си за пет седмици и да попътуват с него.
Целта им е да обиколят шест града в четири държави заедно с целия си персонал и да сътворят 57 нови ястия като тяхната лична интерпретация на местните кухни. 

С Жоан, Жозеп и Жорди Рока

12 март, 17.15, културен център G8 

26 март, 18, Дом на киното 

Повелителят на кухнята /2015 г./ BURNT 

Филмът с режисьор Джон Уелс разказва историята на Адам Джоунс, истинска знаменитост в света на кулинарията, който успява да провали кариерата си заради арогантния си характер и подвластността на наркотиците. Когато обаче идва моментът на осъзнаване, и след като успява да загърби вредните навици, Адам се завръща в Лондон с намерението да възвърне предишните си позиции и да отвори топресторант, който да му донесе мечтаната трета звезда "Michelin".

С Брадли Купър, Сиена Милър

27 март, 16 ч. Дом на киното

Средиземноморска диета /2009 г./ DIETA MEDITERRÁNEA 

Отново испанска история, която разказва за София и превръщането ѝ в известен готвач.  Това е пътуване, което тя осъществява не само заради любовта си към храната, но и заради влечението си към двама мъже в живота й: Тони, за когото се омъжва и от когото има три деца, и любителя на риска Франк. Те допълват по различен начин характера и амбициите й, и тя по никакъв начин не е готова да жертва нито един от двамата. 

С Пако Леон, Оливия Молина, Алфонсо Басаве

26 март, 16 часа, Дом на киното

ДНК на Перу /2015 г./ L'ADN DU PÉROU 

Канадският документален филм ще ни покаже как през последното десетилетие Перу е завладяло света със своята оригинална, вкусна и много разнообразна кухня. Главният специалитет е севиче – приготвя се от сурова риба, маринована в лимон, сервирана с люти чушки "аджи", сладки картофи "камоте", маниока и царевица. Пътувайки по северното крайбрежие на Перу, Амазония и Лима, филмът разкрива историческите, кулинарните, природните и социо-политическите аспекти на това ястие, идващо от морските брегове и приготвяно и консумирано в Перу в древната си форма още отпреди времето на Колумб.

20 март, 16 ч., Дом на киното

Всичко за фестивала - http://siff.bg/

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK