Новини

Италия - Франция 1:1

Цветанка Яворова 21 март 2016, 01:14

Италия е на път да стане втората държава в Европа, която задължава супермаркетите си да даряват непродадената храна на нуждаещи се. През февруари тази година Франция прие закон, който забранява на супермаркетите да изхвърлят или унищожават храна, годна за консумация. Според изискванията на новия закон, супермаркетите се задължават да даряват излишната храна на благотворителни организации или хранителни банки.

Проектозаконът срещу похабяването на храна, който предстои да бъде гласуван от Горната камара на италианския парламент, има широка подкрепа от двете водещи партии.

Подобно на френския закон, италианският също има за цел да обвърже изхвърлянето на годна храна с благотворителни организации и инициативи, но е различен в мотивацията си. Приетият във Франция закон направи незаконно унищожаването на непродадени, но годни за консумация храни, от големите вериги супермаркети, като ги задължи да даряват излишъка на благотворителни организации или ферми. Глобите могат да достигнат размер до 3750 евро. Италианският проектозакон цели същото, но вместо да глобява нарушителите, той предлага позитивна мотивация за бизнесите – всеки ресторант, бар или супермаркет има възможност да получи облекчение за данък смет, ако дари ненужните си храни.

Освен оползотворяването на непродадената храна, друг положителен ефект от тези закони е, че се разнообразяват видовете дарявана храна. Един от основните проблеми на хранителните банки е, че получават предимно пакетирани храни, за сметка на плодове, зеленчуци и месо.

Според доклад на Европейската комисия, публикуван през август 2015 г., Европейският съюз изхвърля 22 милиона тона храна годишно. Европа полага усилия да намали ненужните отпадъци с приемането на резолюция срещу изхвърлянето на храна, чиято цел е до 2025 г. да намали наполовина количеството хранителни отпадъци.

Като част от тези усилия, през 2014 г. Словения прие закон, който позволи на търговците да продължат да продават дълготрайни продукти, дори след изтичане на официалния им срок на годност. За сравнение, в България, държава със значителен процент от населението, живеещо под прага на бедността, все още не съществува механизъм, облекчаващ даряването на храна от търговци и производители. Законът по-скоро ги затруднява – подобни дарения се облагат с ДДС, което прави даряването на храна по-скъпо и неизгодно за бизнесите, отколкото унищожаването й.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK