Новини

В света на оранжевите диаманти

Николета Дикова 08 април 2016, 11:58

" Оранжев диамант, има ли такова нещо?
Ако го няма, ще го измислим.
Защото за нас това вино е диамант"

Така са си говорили Огнян Цветанов и Адриана Сребринова - хората, създали едни от най- красивите и вълнуващи вина на България. "Авторски вина", " тероарни вина", " артистични вина"- епитетите могат да бъдат много. Това, което е неопровержимо, е, че в малката изба Боровица, сгушена под Белоградчишките скали, се раждаха и ще продължат да се раждат, едни от най-големите вина на Балканите.

На дегустацията Orange Space, която се проведе наскоро в столичния ресторант Космос, имахме неповторимата възможност да направим едно космическо пътуване в света на оранжевите диаманти на Боровица. Вина с изключителна дълбочина и комплексност, елегантност и финес. Брилянтно изпълнени от еноложка гледна точка, с онази прецизност и перфекционизъм, които отличават шедьоврите от добрите картини.
Вина, които всеки правещ вино, би мечтал да може да направи един ден..

Като заклет любител на шампанското ме грабна още от първия лъх и глътка пенливото вино АNNO 1903 Vielles Vignes, шардоне от 109-годишни лозя, която, както ни разказва етикетът, е имала щастието да се наслаждава на живота в Северозапазена България над век. Мъдро и дълбоко вино със силен емоционален заряд. Вълнуващи и безгрижни мехурчета, елегантен и носталгичен нос. Вкусът е комплексен и многопластов, с ясно изразен минерален оттенък. Разбирам защо - лозето се намира точно в подножието на Белоградчишките скали. Непреходно вино. Класика.

Фаворитът ми за вечерта е пенливото Orange Sparkling Adriana Srebrinova: смело и артистично вино с ярка (оранжева) индивидуалност. Един истински оранжев диамант, който не може да остане незабелязан. С изключително дълбок и комплексен нос с ноти на лавандула, бърбън, смокиня и сухи есенни листа, това пенливо вино се запечатва със своята оранжева магия завинаги в паметта. Елегантността, финесът и стила му са безупречни, както при всички вина на Боровица.

Изключително комплексно и многопластово беше и виното Orange Garden на базата на 100% шардоне, едно от малкото оранжеви вина в България, както и интересното Orange Sunset, купаж от шардоне, совиньон блан и мускат. Финалът на вечерта бе едно превъзходно десертно вино от траминер. Един сладък златист финал на една незабравима вечер.

Каква е тайната да правиш толкова прекрасни и вълнуващи вина, толкова фини и дълбоки? С простота и искреност, Адриана Сребринова, човекът който ще продължи да прави виното Боровица, го споделя:
"Не трябва да се страхувате.
Не трябва да бързате.
Не трябва да не вярвате"

В памет на Огнян Цветанов

Огнян Цветанов си замина внезапно и тихо, в един от тези ледени зимни дни, оставяйки след себе си голяма празнина. Без него българското вино няма да е същото. Огнян не беше от сладкодумните (и празнодумни) производители. Затворен и изначало недоверчив, беше от онези хора, които първо те изучават и се опитват да те разберат, преди да се разкрият пред теб. Поведение обичайно за дълбоките хора. Огнян беше такъв - под привидно костеливата черупка се криеше голямо и щедро сърце, а зад недоверчивия поглед зад очилата и често скептично свитите устни- буден, пулсиращ и вечно любопитен ум.

Такива бяха и вината на Огнян, отразяващи характера на човека, който ги правеше- дълбоки и високо интелектуални. Защото той беше един от малцината в България, който наистина беше разбрал какво е виното. Не какво показва, а какво крие, каква е есенцията му.
Огнян обичаше искрено това, което правеше. Обичаше Белоградчик, неговите мистериозни и мистични скали и вярваше в техния тероар. Огнян и Белоградчик вибрираха на една честота и това се усещаше във вината му.

Наскоро заедно с двама производители от Италия опитахме бутилка на Огнян. Запомних коментара на един от тях:" Виното е толкова фокусирано, толкова изчистено. То е като абсолютната нота". Сега човекът, който умееше да прави вина като "абсолютна нота" вече не е сред нас.
Но това, което той знаеше за виното няма да си отиде завинаги с него. Той ще продължи да бъде край нас с всяка бутилка, в която е вложил от себе си, защото Огнян беше истински vigneron, истински винар, а не винен предприемач, както повечето производители в Българи. За него виното не беше бизнес, то беше просто живота му.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK