Новини

Цяла вечер яли, пили и се веселили II - Напитките

Бакхус 12 април 2016, 00:09
Ето и напитките на 15-тото юбилейно издание на конкурса
"Ресторант на годината 2015, Бакхус, Acqua Panna&S.Pellegrino"


Acqua Panna&S.Pellegrino
Партньор: Авенди

В дегустационното меню за вечерта беше включена консумация на Acqua Panna&S.Pellegrino, официалните води на Международната асоциация на сомелиерите. Профилът на двете води е изключително подходящ за дегустации с вино.
Veuve Clicquot
Партньор: Авенди

Veuve Clicquot е не просто шампанско, а стил на живот. Veuve Clicquot носи радост и удоволствие на целия свят със своята иновативност, креативност и малка доза лудост.
С аромат на бели плодове и стафиди, ванилия и прясно изпечен козунак, перфектен баланс и изключителна първоначална свежест и сила на вкуса, Veuve Clicquot Yellow Label е толкова разпознаваемо и харесвано от ценителите шампанско.
Водка Beluga Noble
Ястие: Brain Inspiration
Партньор: Трансимпорт

Това е водка Beluga Noble – призната в цял свят като въплъщение на високо качество. Няколко неща правят Beluga Noble толкова специална.
За производството й се използва много редкият малцов спирт, вместо дестилат от обикновени зърна. Малцът придава на водката балансиран вкус без парещо усещане и сладникав послевкус.
Артезианската вода се доставя от кладенец дълбок 330 м в Алтайския регион, където почвата има минерализиращ ефект. Това гарантира постоянство във вкуса и качеството.
Природните съставки като екстракт от ванилия, натурален мед и оризова есенция, прявят вкуса мек, но комплексен и деликатен.
Водката "почива" за период от 30 дни – техника, която не се използва в производството на обикновена водка. Резултатът е изискано и висококачествено питие в характерната бутилка с ръчно залепена риба.
Zelanos Z Chardonnay Barrel 2014
Ястие: Опушена есетра
Партньор: Трансимпорт

Регион: Източната част на Долината на розите, област Сунгурларе
Категория: ЗГУ (защитено географско указание) Тракийската низина
Район: Село Славянци, лозе – Куш Балар
Реколта: 2014
Аромат: на праскова с намек на минералност
Вкус: сладък на костилкови плодове с цитрусови нотки, обогатени със сладоледено-ванилови акценти
Част от виното е ферментирало в нови френски дъбови бъчви
Алкохол: 13,8%
Разфасофка: 0,750мл.

Сомелиерът Слави Райчев описва това вино като "интензивен нос с усещане за жълта ябълка, препечен тост и кайсия. Тялото е с елегантна свежест. Усещане за деликатен дим във финала."
На гала-вечерята на "Бакхус", Слави Райчев направи интересна връзка между сложното ястие на Ваня Найденова и шардонето " Зеланос", които заедно оформят съвършено балансиран вкус – талантът на младия готвач се съчетава тематично с една от първите реколти на сравнително новата изба "Зеланос".
Vina Laroche - El Chaparro Pinot Noir 2013
Ястие: Крушови текстури
Партньор: Трансимпорт

Винен регион: Долината Казабланка, Чили
Производите: Виня Ларош
Сорт: 100% Пино Ноар
Отлежаване: 50% от виното отлежава в дъбови бъчви
Цвят: Средо рубинено червен
Аромат: Интензивен аромат на горски плодове и подправки
Вкус: Балансиран, подкрепен от нежен вкус на дъб и кадифени танини на финала

Сомелиер Слави Райчев сподели с гостите на вечерята, че е бил изключително затруднен от интерпретацията на крушите на шеф Анри Донно и неговото специфично ястие. "Първото нещо, което ми дойде на ум беше, че имам нужда от един хубав пино ноар, и то в стил "Нов свят". След това вече беше лесно, защото веднага се сетих за един от най – добрите – Домейн Ларош Чили. Ако трябва да го определя с една дума – "часовникарски направено вино". Богат аромат, в който изпъква усещане за череша, ягода, кожа, и леки опушени нотки. Дълъг финал с много меки танини. И много приятен аромат, който остава в празната чаша.
Chianti Classico Castello D’Albola 2012
Ястие: Трюфелови вариации
Партньор: Трансимпорт

Апелация: Кианти Класико
Регион : Рада ди Сиена
Производител: Кастело Д'Албола
Сорт: Санджовезе (95%), Канайоло (5%)
Цвят: червен с тенденция към гранат
Аромат: деликатен, с аромат на теменужки
Вкус: добре балансиран и сух, с добра структура и кадифена текстура
Отлежава 12 месеца в славонски дъбови бъчви

По думите на сомелиера на нашата специална вечеря,
Кианти Класико Кастело Д`абола има деликатен и сочен нос с усещане за червени плодове, касис, теменужки и сухи листа. Мощно тяло с много плътна и сочна текстура. Виното се отличава с много дълъг и елегантен финал с добре развити танини.
Esporao Reserva Tinto 2012
Ястие: Телешка млечна трилогия с артишок, коприва, син картоф и сос мадейра
Партньор: Трансимпорт

Винен район: Алентежу, Португалия
Производител: Хердаде До Ешпорао
Сорт: Арагонеш, Тринкадейра, Каберне Совиньон, Аликанте Буше
Цвят: дълбок червен цвят
Аромат: интензивни аромати на подправки и сушени горски плодове, с нотки на дъб
Вкус: богат и плътен, добре балансирани танини с потенциал за стареене в бутилката
Подходящи храни: печено агнешко, телешко и тестени храни

Добре структурирано вино с многопластов характер и мощни танини. Плътният и богат вкус изключително допълва усещанията от вкусното телешко. Сомелиерът Слави Райчев обърна внимание, че плодовата нотка добре подчертава комбинацията от коприва, артишок и сладък картоф.
Hennessy Fine de Cognac
Ястие: Ябълков щрудел
Партньор: Авенди


Създаден през 2002 г. Hennessy Fine de Cognac е балансиран бленд, който съчетава коняци с отличителни фини флорални нотки и деликатни плодови аромати, запазени благодарение на внимателно отлежаване. Hennessy Fine de Cognac е конякът на Hennessy, който пресъздава най-добре естествената елегантност и чистота на коняка.

Има светло-кехлибарен цвят и характерна кристална прозрачност. Ароматът му разкрива нотки на нуга и лешник. Вкусът е елегантен и мек, напомнящ леко на виенско кафе. Постепенно се разкриват и нотки на захаросани цитруси и бергамот, които преминават във фин, свеж послевкус.

Изисканият цветен и плодов характер се запазва благодарение на бъчви, в които вече са отлежавали 4-5 вида коняк. Така се избягват излишни дъбови нотки или пикантност.

Hennessy Fine de Cognac се разгръща по различен начин, в зависимост от това дали го консумирате с лед, с вода или чай, като коктейл или чист.
Chivas Regal 12 y.o
Партньор: Перно Рикар България


Дванайсет годишното уиски Chivas Regal се е превърнало в институция и символизира една над 200-годишна традиция.

Неговата характерна, ароматна настойка от диви билки, пирéн, мед и овошни плодове е добре позната.

Chivas Regal 12 е невероятно богат на вкусове – зрели ябълки с мед, ванилови нотки на лешник и карамел, които запазват дълго удоволствието, благодарение на продължителния послевкус.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK