Новини

Винен фокус върху Балканите

Бакхус 09 май 2016, 14:40

Напоследък свикнахме звездата на мащабните международни винени събития в България да е Пловдив, който само в рамките на година успя на няколко пъти да събере световния винен елит с домакинството си на престижни събития. София обаче също има своите важни винени форуми. А един от тях ще събере цели четирима Masters of Wine в столицата в края на май, заедно с много други международни винени специалисти. Става дума, разбира се, за петото издание на Балканския международен винен конкурс и фестивал (BIWC), който ще се проведе тази година между 26 до 29 май в Гранд Хотел София. Освен за специалистите, които ще ги оценят в конкурсната част на форума, над 500 вина от балканските държави ще бъдат достъпни и за посетителите на изложението, което ще бъде съпътствано с Балканско гурме и силна съпътстваща програма.

Майсторските класове тази година ще стартират със Санторини и неговото бижу - Асиртико. За неговите стилове и тероар ще разкаже Янис Каракасис MW. Дуелът на Пино Ноарите: Бургундия срещу Балканите, ще води Робин Кик MW, един от топ експертите на Бургундия. Той ще покаже дали Балканите като винен регион могат да се опълчат на предизвикателството на френската класика. Ретроспекция на вината, носители на Гранд Трофеи и Трофеи на BIWC - или "Златните съкровища на Балканите" ще направи Константинос Лазаракис MW и Председател на BIWC. А Игор Лукович, Ивана Симяновска и Саша Шпиранец ще предложат едно винено пътешествие в "Непознатите Балкани" - Сърбия, Хърватска и Македония.
Отговор на въпроса "Тероар VS сорт – кое е по-важно?" ще потърсят Иво Върбанов, Таня Аврамова и Едуард Куриян, членове на БАНЛВ. В този майсторски клас ще представи идеите на независимите лозаро-винари, като демонстрира важността на тероара пред сорта, чрез сляпа дегустация на няколко интересни вина от различни региони на България.

За професионално ориентираните посетители на Фестивала пък организаторите са заложили на интересна програма, свързана с много перспективните винените пазари в Япония и Швеция, с лектори Кеничи Охаши MW – единствения япоснски Master of Wine и Даниел Пасалич, топ специалист от Швеция. Как трябва да се общува с винените медии е темата на лекция на Еносиасти, има ли място за професионално винено образование в България с лектори Едуард Куриян, Димитър Николов и Александър Скорчев за новосъздадената от тях Wine and Spirits Academy Bulgaria (клон на WSET- London), както за виното и маркетинга с водещ Милко Стоянов от агенция Киви, са другите лекции. Билети за цялото събитие и съпътстващата програма могат да се намерят в сайта на събитието http://www.balkanswine.eu/bg/pages/Festival/Tickets/.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK