Новини

Млади и златни

Ивайло Харалампиев 16 май 2016, 13:59
Антонио Иванов в разгара на приготовлението на своето ястие

Дунавска есетра и еленско месо като основни задължителни съставки за рецептите съответно на рибно и месно ястие. Най-малко три гарнитури и един сос по избор на готвачите и 5 часа и 35 минути готвене на живо и пред публика. 14 порции от всяко от ястията /12 за журито и 2 за фотографии и презентация/. На евпопейския финал на кулинарните награди Bocuse d’Or в Будапеща /наричани често кулинарни "Оскари"/ българският готвач Антонио Иванов /23 г./ и неговият помощник Симеон Николов /20 г./ комбинираха дунавската есетра с черноморски калкан, пресни зеленчуци, свежи подправки и пюре от грах. Интерпретацията им на месното ястие бе терин от дивечово месо със сарма от агнешко, лютеница от червени чушки и пържени топчета от качамак.

По думите на Димо Димов, треньор на българските представители в кулинарния конкурс, те са вложили много усилия и въображение в подготовката си. България се състезава през първия ден от конкурса/10 май/, а след другия полуфинал на следващия ден стана ясно, че не се нарежда сред първите 11 получаващи право да се състезават на големия финал в Лион на 24 и 25 януари 2017 г. заедно с още 13 готвачи от Латинска Америка и Азия.

Димо Димов

33-годишният унгарски готвач Tamas Szell от ресторант Onyx в Будапеща спечели европейския финал сред двадесет готвачи. Сребърен медал спечели Норвегия/представена от Кристофър Уйлям/, а бронзов Швеция/представена от Александер Сьогрен Sjogren /. Според Вероника Пунчева, управител на веригата магазини Mетро /основен спонсор на конкурса; Метро-България заведе в Будапеща над 50 свои клиенти – професионални готвачи и ресторантьори/, участниците " не само се представят, но имат възможност и да черпят директно от извора нови техники, презентации и идеи".

Най-изненадани от класирането останаха испанците, които също не се класираха за финала. Въпреки че е смятана за световна сила номер едно в кулинарията пред последното десетилетие, Испания традиционно не постига добри резултати на Bocuse d’Or. Нещо подобно се случва с французите в наградите 50 Best Restaurants of the World, където те не присъстват пропорционално на славата им на едни от най-добрите готвачи в света.

Наградите Bocuse D ‘ Or, известни неофициално като "световен шампионат за готвачи", се проведоха в рамките на международното изложение на хранителната и ресторантьорска промишленост Sirha.
Международното жури начело с французина Серже Виейра/носител на наградата през 2005г./, отличи Исландия за най-добро рибно и Франция за най-добро месно ястие. Организаторите на конкурса, основан от французина Пол Бокюз през избраха основните продукти, които винаги са типични за страната домакин.
Техника на работа, уважение към продуктите и разбира се вкус, но също оптимално използване на съставките са водещите критерии, които журито оценява. Стотици фенове подгряваха атмосферата в конгресния център Hungexpo и подкрепяха националните отбори със знамена, припявания и дори барабани.

Българската агитка

Всъщност Бокюз заимства организацията и динамиката от големите спортни състезания. Роден през 1926 г., той произлиза от семейство готвачи, които поддържат семейния ресторант в Лион още от 1700 г. През 1965 г. получава трета звезда "Мишлен", която запазва и до днес, а ресторантът му е кръстен на самия него.

www.bocusedor.com

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK