Новини

Закуските на Рене: еasy like Sunday morning

Рене Йошида 18 май 2016, 12:03

Ето я и моята задача този месец: ще ви покажа три много лесни рецепти за закуска, с които свободните ви сутрини да се превърнат в своеобразен празник за душата. Давам си сметка, че понякога моите закуски са като камикадзета с холестеролни бомби, тръгнали право към артериите - гъши дроб с чийз тост и бъркани яйца, палка луканка с буркан кисели краствици, пържен ориз с бърза туршия от нещокаквотоимавхладилника, рамен, супи, просеко, кава и това е само малък пример за епикурейското ми безумие. Но сега ще съм по-обрана.

Ще направим лимонени американски палачинки с мак и ягоди с мента, босилек и сок от лайм. Ще направим и фритата с див чесън, козе сирене, аспержи, чери домати, гъби, пармезан и риган и бъркани яйца с босилек върху тост с гриловани чери домати и задушен спанак. Намирането на продуктите не би трябвало да ви затрудни, защото са достъпни и ги има вече почти навсякъде. Козето сирене за фритата може да е всякакво. Аз избрах да ползвам меко френско, което има в Халите на щанда на Fivepi, откъдето взех и животинската сметана.

Рецептите:

Лимонени палачинки с мак и пресни ягоди с мента, босилек и сок от лайм

Смес за палачинки:

Захар - 30 гр
Брашно - 280 гр
Сода бикарбонат - 8 гр
Бакпулвер - 8 гр
Сол - 6 гр
Мляко - 480 мл
Яйца - 2 бр
Сок от лимон - 30 мл
Кори от лимон - 10 гр (корите от два средно големи лимона)
Масло - 60 гр
Семена от мак - 18 гр
Ванилова есенция - 1 ампула или 1 шушулка ванилия

В купа се смесват корите от лимон (ако ванилията е на шушулка се слага въртрешността й) и захарта. Разбъркват се, докато захарта се овкуси напълно.
В друга купа се смесват брашното, бакпулвера, содата бикарбонат. Прибавя се лимоновата захар.
Яйцата, млякото, ваниловата есенция, лимоновият сок и разтопеното масло се смесват, като се разбъркват много добре. Добавете и всички сухи съставки и отново разбъркайте много добре. Оставете сместта да почине поне 10 мин.
Предварително загрейте тиган с незалепващо покритие на средна температуа. Сложете малко масло или растително олио и когато загрее достатъчно, сложете около 1 ½ черпак от сместта. Гответе докато добие златист цвят отдолу и се получат балончета отгоре. Обръщате и чакате докато стане златиста и от другата страна.

За ягодите:

Ягоди - 500 гр
Сок от 1 лайм
Захар
Босилек
Мента

Нарязвате ягодите и овкусявате съз захарта. Добавяте сока от лайм и билките. Оставете поне 10 минути, за да се "оженят" вкусовете и ягодите да пуснат сок.

Фритата с аспержи, козе сирене и гъби

Продукти за 8 порции:

Гъби (може да са всякакви, в момента има пачи крак) - 200 гр
Яйца - 10 бр
Чери домати - 5/6 бр
Животинска сметана (35%) - 250 мл
Козе сирене (меко) - 150 гр
Пресен риган, само листата - 4 гр
Масло - 40 гр
Аспержи (почистени, оставете цели) - 250 гр
Пармезан - 100 гр
Шалоти - 3 глави, нарязани на лунички
Печурки (почистени и нарязани) - 150 гр
Семена от фенел -3 гр
Див чесън (листата, нарязани на шифонада) - 60 гр
Босилек- 4 стръка, само листата
Сол
Пипер

В грил тиган готвите аспержите с малко зехтин за около 5 мин. В тиган с маслото задушавате шалотите и семената от фенел. Добавяте гъбите. Накрая слагате ригана и дивия чесън.
Смесвате яйцата, сметаната и овкусявате със сол и пипер. Слагате в стоманен тиган (който може да се ползва и във фурна) яйчената смес, добавяте аспержите, доматите (срязани наполовина), гъбите, козето сирене, накъсано на едри парчета и настъргания пармезан и готвите на средна температура (около 8 мин). Когато краищата на фритатата стегнат, тиганът се поставя в предварително нагрята на 200°C фурна и ястието се довършва там за около 8-10 минути или докато яйцата на повърхността стегнат, а сиренето започне да се топи. Преди сервиране поръсвате с пресни листа босилек. За гарнитура може да се ползат всякакви зелени салати.

Бъркани яйца върху тост със спанак, див чесън и чери домати
Продукти за 6 порции:

Яйца - 12 големи
Масло - 100 гр
Спанак - 500 гр
Чери домати - 500 гр
Див чесън - 200 гр
Босилек листа

Хляб - 6 или 12 филии пълнозърнест (ако са по-големи - 1 бр на порция, а ако са по-малки - 2 филии в порция)
Препоръчвам хляба на "Братя Хлебари".

В предварително загрят тиган със зехтин, слагате спанака и чесъна (само листата- цели, без стеблата). Задушавате съвсем малко, колкото леко да се сготви, но да остане светъл и свежо зелен. Овкусявате със сол.
В предварително загрят тиган със зехтин, слагате доматите, цели, и оставяте докато леко почернеят отдолу. Овкусявате със сол.
За бърканите яйца е важно маслото да е много студено. Слагате яйцата с леденото масло в тигана и на котлона. Бъркате непрекъснато. Когато съдът е вече нагрят, дърпате от котлона и продължавате да бъркате непрекъснато около 30 сек. След това връщате на котлона за около 10 секунди и пак дърпате, докато разбърквате и така, докато яйцата не станат пухкави и кремообразни. Добавяте босилека. Овкусявате със сол и пипер.
Може да поръсите с пушен пипер и пармезан. Аз лично го направих и не съжалявам.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK