Новини

Карлсон, който прави вино на покрива

Марина Караконова 01 юни 2016, 02:01

Лозето, посадено на покрив на сграда в Бруклин, ще даде първата си реколта през октомври, и първите бутилки ще се появят догодина. Първото нюйоркско комерсиално лозе се казва Rooftop Reds, простира се на 1400 кв.м., има гледка към небостъргачите на Манхатън, и се намира в сграда в индустриалната зона Нейви Ярд, която вече е била домакин на най-различни събития: от концерт на Лейди Гага, през модни дефилета до дебат между Хилъри Клинтън и Бърни Сандерс.

Изследватели от Cornell University са създали екологична платформа, която позволява отглеждане на лозя дори при екстремни индустриални градски условия, нямащи нищо общо с пасторалната идилия на традиционните лозя: почвата съдържа 40 процента натрошени рециклирани стъкла, които са "реплика" на оптималната за лозята почва.

Първата реколта догодина вероятно ще даде само 300 бутилки, които ще съдържат мерло, каберне совиньон, каберне фран, малбек и при вердо.

Rooftop Reds е основано, благодарение на публична кампания за набиране на средства и на директна инвестиция от нюйоркската изба Point of the Bluff.

Идеята и реализацията са на двама братя и съдружник, завършили бизнес и лозарство. За целта първо са тествали въздуха на Бруклин, който се оказал напълно подходящ за начинанието им. Вдъхновението им дошло от подобен проект - Brooklyn Grange Farms – който "покрива" бруклински покриви с пчелини, и засажда плодове и зеленчуци.

Плановете са за бъдещи временни ресторанти, дегустации и семинари, и много покривно вино.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK