Новини

Какво, къде, кога (юни)

Марина Караконова 05 юни 2016, 20:09

Discover.Vino – Другата Европа

9 юни, 15 – 21 ч., Sopharma Business Towers

Безусловните най-големи производители на вино са Франция, Италия и Испания. Но и извън тях, в Европа, винарството е хилядолетна традиция, която е създала неописуемо разнообразие от местни сортове и различни стилове.
Този път Discover.Vino, което вече е традиционно и любимо винено събитие, предлага пътешествие, което започва от Португалия (Алентежу, Дуро, Порто) и през Германия и Австрия достига до Гърция и Турция (Странджа, Егея, Кападокия).
Както винаги всички вина ще могат да се купят на място.
Билет за дегустацията - 10 лв.

Grand Austrian Tasting 2016

15 юни, София, лобито на "Хилтън"

Едно от най-симпатичните, интересни и добре организирани винени събития в София ще се проведе за девети път. Целта на изложението е да се популяризират австрийските вина и да се подпомогнат фирмите-вносителки в България.
Тази година GAT ще се представи с тринайсет изби и над 50 вина. Да не забравяме и че най-краткото описание на реколта 2015 е "Good, Better, 2015". Както винаги, ще присъстват и Австралия и Нова Зеландия с награждаваните вина на Берт Саломон.

13.00 до 20.00 ч., вход: 15 лв.

https://www.facebook.com/grandaustriantasting/?fref=ts

Винен фестивал Бордо

23 юни – 26 юни, Бордо

Четиридневно събитие, което среща виното, храната и културата. Бордо официално е световна столица на виното с новия La Cité du Vin.
Фестивалът се организира на всеки две години. Основното събитие е "виненият път" – 2-километрова разходка по бреговете на Гарона и основните апелации, като през цялото време се предлагат дегустации и майсторски класове. В Literary Cuvée, читалнята на открито, ще се представят книги, свързани с виното – от романи до комикси. Самият град също предлага великолепна програма, най-вече вечерни събития, които се провеждат на Place des Quinconces.

http://www.bordeaux-fete-le-vin.com/

Fira de la Cirera d'en Roca или Фестивал на черешите

24 юни, Аренис де Мунт, Испания

Фестивалът се провежда всяка година. На него се събират всички производители, за да покажат и премерят стоката си – череши. Има работилници за деца, изложба на дантели, процесия на оркестри за ударни инструменти, има и състезание по плюене на костилки. Началото на фестивала е от края на 19 век, когато Европа е ударена от филоксерата. Много винопроизводители са принудени да напуснат лозята си и да търсят друго препитание. Фамилията Рока донесли и засадили череши от Пиринеите в Аренис, и те започнали да дават изключителни плодове.

http://www.arenysdemunt.cat/document.php?id=117

Batalla del Vino

29 юни, Харо, Испания

Продължаваме да сме в Испания, само че сега – в Риоха. Фиестата съвпада с празника на Сан Педро. Битката прилича донякъде на прочутия испански бой с домати, само "оръжието" е различно. Предполага се, че всичко започнало от вражда със съседно село, която накрая приключила с мир и много разливане на вино. Целта е да залееш врага си с максимално количество вино. Битката започва сутрин и продължава до обед, след което всички се отправят към Харои се събират на местния Plaza de la Paz.

http://www.batalladelvino.com/

Festa de São João

23-24 юни, Порто, Португалия

Един от най-красивите улични празници в света, посветени на лятното равноденствие.
Празнува целият град, нощ на езическа вакханалия, почитаща Йоан Кръстител. Мястото е най-вече Cais da Ribeira, до реката и под небето, осветявано от фойерверки, заобиколени от най-прекрасни вина и сардини на скара.
И така вече повече от 600 години.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK