Новини

Cheers, America!

Марина Караконова 04 юли 2016, 19:36

Пиенето, независимо дали говорим за чай или алкохол, е изиграло сериозна роля в историята на Америка. През 1620 г. пилигримите акостирали при Плимът рок, Масачузетс, защото им свършили запасите от бира. Така жаждата за бира станала причина за основаване на нова държава. От бостънското Чаено парти до сухия режим, през митата, и регулациите – всички те са герои на американската история.
Традиционно американците се смятат за биролюбители, но това от две десетилетия това изобщо не е така. Калифорния отдавна е топ играч в световната винена карта.
За 4 юли The drink business разказва за алкохолните навици и предпочитания на някои от американските президенти.

Джордж Вашингтон
За първия американски президент се знае, че обичал бира, и предпочитаната му марка била произвеждана във Филаделфия: "Porter beer". Това се твърди в книгата, която разказва за ролята на алкохола в американската политика Mint Juleps with Teddy Roosevelt: The Complete History of Presidential Drinking от Марк Уил Вебер. Вашингтон обичал и мадейра. По това време тя била изключително популярна, заради способността й да запази качествата си през дългите пътувания през Атлантика. Също – известно е, че бащите-основатели са "поляли" подписването на Декларацията на независимостта с 50 бутилки мадейра.

Ричард Никсън
37-ият американски президент бил известен като винолюбител. Бил известен и с това, че обичал хубавите вина, но не обичал да ги споделя с гостите си. С тях правел друго: сипвал им евтино вино, от бутилки, увити с кърпа. А през това време той най-много се радвал на Chateau Margaux и Chateau Lafite Rothschild, но никога не отказвал германския ризлинг. Особено ако е от легендарното Bernkasteler Doctor.

Франклин Пиърс
Освен че е 14-ят президент, Франклин Пиърс се слави и като най-алкохолизирания такъв. Бил сериозен пияч, и пиел по много, и всичко – от бира, през вино, до сайдер. Това не било от хубаво. Съпругата му Джейн била болнава, страдала от тежки пристъпи на депресия, и всичките им деца починали още като малки. След като демократите отказали да го номинират за втори мандат, твърди се, че казал: "Не ми остана нищо друго, освен да се напия." Пиърс починал на 65 години от цироза.

Томас Джеферсън
Истинският ценител и познавач на виното сред американските президенти, е Томас Джеферсън. Още преди да влезе в Белия дом, той бил назначен за съветник по виното на Джордж Вашингтон и отговарял за президенстката изба, зареждайки я основно с шампанско и бордо. Предпочитанията му били към порта, токайското, шампанско, мадейра, бургундско, бордо и монтепулчиано. Последното е интересно, тъй като италианското вино по това време било консумирано преди всичко от италианци. На него принадлежат думите: "За мен хубавото вино е необходимост в живота." Джеферсън си водил педантични записки за всичко, което му се случвало, водел си и дневник за всяко едно купено вино, включително и за разходите по доставките му. В продължение на 100 години записките му били достъпни само за изследователи. Днес са на разположение на всички, и от тях се вижда разнообразието и качеството на избора му – както за личната му колекция, така и за приемите в Белия дом.

Роналд Рейгън
Калифорниецът Рейгън ще бъде запомнен, освен с всичко останало, и с истинската революция, която прави с и за американското вино. Той решил при празнични поводи, вместо шампанско, да се отваря американско пенливо, и е първият президент, който сложил на масите в Белия дом зинфандел.

Барак Обама
Барак Обама обича бира. Така е и ако съдим от снимките му. Хващал се е на бас за по бира със световни лидери като белгийския премиер Елио ди Рупо и канадския Стивън Харпър. Бил е обвиняван, че сервира вана на винт на официална вечеря с френския президент Франсоа Оланд. Но точно от Обама става ясно, доколко за симпатиите към един президент може да се съди по интереса му към питието. Неотдавна по време на гала вечеря, наблюдателните забелязаха, че в чашата на президента има галицийско годело Peza do Rei от Adega Cachin. Виното веднага е брандирано като виното на Обама – абсолютна мечта и за местния сорт /спасен през 70-те от стари лозя, в момента една от "звездите на Галиция/, и за избата. В момента виното е изчерпано.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK