Новини

Какво, къде, кога (август)

Марина Караконова 02 август 2016, 11:52

5-15 август
Колмар, Франция
La Foire aux Vins

La Foire aux Vins d’Alsace ще се проведе за 69-и път. Това е среща между винени любители и професионалисти, които имат шанса да са сред прекрасните елзаски вина. По традиция събитието събира над 250 000 гости. Едновременно с него върви и музикален фестивал. Изложителите са около 350.

24-28 август
Fête du Cassoulet
Кастелнодари, Франция

За първи път този фестивал се провежда през 1999 г. и целта му е да популяризира прочутото френско касуле, и по-точно - Cassoulet de Castelnaudary, или това на Кастелнодари. Касулето представлява боб с месо и подправки, готвени дълго време в глинен съд. Тулуза, Каркасон и Кастелнодари са градовете, които, независимо един от друг, се смятат за неговите създатели. По правило кастелнодарското касуле се прави със свинско /тулузкото – с агнешко и колбаси, а каркасонското - с яребици/. Друго правило е, че съотношението трябва да е 70 фасул и 30 - месо. Освен, че през цялото време ще опитвате и сравнявате, междувременно ще тече наситена програма, включително с музика, спектакли и маратон.
Най-близки летища са Каркасон – 35 км. и Тулуза – 70 км.

31 август
Буньол, Испания
Ла томатина
Ако искате наистина да му отпуснете края в края на август, отидете в Баньол, на 38 км от Валенсия. Това е най-големият бой с храна в света. Оръжието са презряли домати, провежда се всяка последна сряда от август, изразходват се над сто тона домати.
Провежда се от 1945 г. До 2013 г. са се събирали между 40 и 50 хиляди души /а Баньол има около 9 000 жители/, затова билетите за фиестата са вече в продажба. Допускат се 20 000 души, така че – побързайте!

28-29 август, Копенгахен
Mad 5
"Mad" на датски означава храна. И това е много подходящо име на фестивала, започнат от Рене Реджепи. Целта му е да насърчава разумното хранене – както в домовете, така и в ресторантите. В предишните издания взеха участие Дейвид Чанг, който говори за хранителната микробиология, Рой Чой - за това как уличната храна може да нахрани света, а Пиер Кофман показа как се чисти артишок за 20 секунди.
MAD5 е петото издание. Двудневният симпозиум отново ще е в Копенхаген. Темата е "Утрешната кухня". Тази година има 300 участника. Билети са получили кандидатствалите с най-подходящ профил за събитието. "Бакхус" ще следи за новини оттам, а междувременно може да разгледате чудесния сайт на инициативата на Реджепи.

26 август – 11 септември
Сибиу, Румъния
Transilvania Gastronomică
Фестивал на храната и културата

Нещо по-наблизо. Фестивалът се провежда за втора година. Целта му е да популяризира местната южно-трансилванска кухня. Подкрепен е от общинския съвет и общината в Сибиу, което е похвално. Инициативите са най-разнообразни: "Пикник в цитаделата", "Селски брънч", "Вкусът на Трансилвания", "Меню Сибиу", "Нова трансилванска кухня", "Стари румънски, унгарски и еврейски рецепти от Сибиу", "Пазарен ден", "Среща с производители" и др.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK