Новини

Ще стане ли Торино вегетариански

Марина Караконова 02 август 2016, 12:24

За първи път в политическа програма на местната власт в Италия, и то като приоритет, присъстват планове за промяна на хранителната диета. Новият кмет на Торино, Киара Апендино, член на евроскептичното движение "Пет звезди" представи петгодишната си програма пред общинския съвет. В нея присъства и точка, която предвижда намаляване на консумацията на продукти с животински произход.
"Популяризирането на вегетарианската и веганската диета е от фундаментално значение за околната среда, здравето на гражданите и опазването на животинския свят", пише в програмата на кметицата.
Предвижда се през следващите пет години да се положат усилия най-вече в образованието, като целта е да се намали консумацията на животински продукти при децата.
Планът обаче озадачи много торинчани. Торино е столицата на Пиемонт. От векове областта се слави, освен с всичко останало, и с виното си Бароло, и с колбасите, месата и месните си ястия, включително и от дивеч. Затова и местните жители далеч не реагираха с одобрение в Туитър. Най-чести бяха подигравките: "Който не спази веганските указания на кметицата няма да получи вечеря", гласи една от тях.

В началото на месеца Луиджи ди Майо, който най-вероятно ще оглави движението на предстоящите избори в Италия, отпразнува рождения си ден с веганска торта, припомня в. "Гардиън". Комедиантът Бепе Грило, основателят на движението, беше заявил, че да яде месо е част от природата му, но въпреки това в блога си похвали продуцирания от Леонардо ди Каприо филм Cowspiracy, и използва всеки повод да похвали вегетариансата диета.
Темата е чувствителна в Италия, особено след няколкото случая на деца, постъпили в болница в резултат на веганско хранене.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK