Новини

Как да направим бизнес от баба си

Бакхус 11 октомври 2016, 11:57

Има ли нещо по-вкусно от бабешките манджи? Точно така - не.
Този въпрос и отговорът му вече са облечени като супер успешна бизнес идея. Може да се види в ресторант Enoteca Maria в Стейтън Айлънд, а авторът й е Джоди Скаравела, който отваря ресторанта си още преди десет години. Концепцията на менюто е ясна - става дума за храна от старата школа - автентична, вкусна и питателна. Вместо професионални готвачи, Скаравела наема баби. Всичките са италианки. Рестoрантът се развива чудесно и през миналата година Enoteca Maria влиза в топ петицата за италиански ресторанти в класацията на Food Nework.
Но амбициите на Скаравела са по-сериозни. Още през 2011 г. той пуска на сайта на ресторанта виртуална книга - "Nonnas of the World" /nonna на италиански е баба/. В нея хора от цял свят могат да качат кратка биография на бабите си, нейни снимки, и рецепта на родния й език. Скаравела смята, че това може да стане най-мащабната платформа за бабини рецепти.
От това лято идва естественото продължение и разширяване на проекта: покана за работа към баби от цял свят. Няколко месеца по-късно идеята на Скаравела вече работи с пълна сила.
В момента екипът от баби е 30 и те са от цял свят: Аржентина, Казахстан, Полша, Еквадор, Нигерия, Чехия, Алжир Всяка вечер в кухнята са една италианска баба плюс още една от различна кулинарна традиция. Работата им в ресторанта напълно опровергава приказката, че две жени в една кухня нямат място. Джоди Скаравела приема резервации от Австралия до Англия, но най-много се ласкае, когато те са от Манхатън. Това означава, че някои хора предпочитат да хванат ферибота, за да отидат при него, а не да си останат на мястото, където на всяка крачка има ресторант, казва той за gothamist.com.
Пастата, обаче, се прави от дядо, дошъл от Калабрия.

В сайта на ресторанта има и календар, в който е отбелязано кога каква кухня ще се готви. http://www.enotecamaria.com/wp/nonnas-of-the-world-calendar/

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK